Krštenje

Pitanje:
Pomaže Bog dragi oče, pročitah u Vašem odgovoru da je dete kršteno u utrobi njegove majke, Da li je to moguće, ispravno? to ne piše da može nigde u Crkvenim knjigama ni u kanonima. Unapred zahvalan na odgovoru.
Nikola


Odgovor:
Dragi brate Nikola, ja sam u tom odgovoru naveo konkretan događaj, čak sam dao adresu sveštenika koji je tako postupio prema blagoslovu jednog našeg uglednog episkopa. Istina je da takvih slučajeva nema u kanonima, ali vreme je donelo nove slučajeve i nove probleme, koji se moraju rešavati opštim učenjem Crkve. Ukoliko nisi zadovoljan odgovorom, potraži ga na drugom mestu, kod drugih sveštenoslužitelja ili stručnjaka za kanonsko pravo Crkve. o. Dušan

3 komentar(a)

 1. Aleksandra

  Postovani,
  da li je moguce da moja porodica posalje zahtev nasoj Parohiji(Sumadijskoj sa sedistem u Kragujevcu) zarad utvrdjivanja potvrde o krstenju mog oca.
  Jedina osoba koja moze da potvrdi isto je dosta stara i na samrti a nas svestenik vec godinu dana odlaze slanje zahteva Parohiji, tako da smo i pored svih molbi prinudjeni da na sve nacine idemo i trazimo mogucnosti da sami utvrdimo to.

 2. Pomaže Bog oče. Ja imam više pitanja i znam da bi najlakši odgovor za mene bio, zašto prije nisi mislila o tome, ali opet se nadam nekom, drugačijem odgovoru koji će mi pomoći i koliko toliko me umiriti i utješiti.
  Naime, u „mješanom“ sam braku. Moj suprug nije pravoslavne vjeroispovijesti. Kada smo se upoznali i zabavljali to mi nije predstavljalo veliki problem jer ni sama nisam bila zainteresovana za svoju vjeru i život u skladu sa njom.
  Vremenom, polako, osjetila sam želju da naučim nešto o svojoj vjeri, da preispitam svoj život i jednostavno sam osjetila veliki mir u tome, upoznala sam tajnu ispovijesti, pričešća, molitive…
  Moj suprug, me maksimalno podržava u tome. Sa zadovoljstvom sluša kada mu pročitam nešto iz Biblije, sa velikim poštovanjem sa mnom obilazi naše pravoslavne hramove, prekrsti se na ulazu u njih i jednostavno, sa velikim poštovanjem se odnosi prema svemu u vezi sa pravoslavljem. On iako rođen u porodici islamske vjeroispovijesti, nije vjernik u smislu da ide u dzamiju, ne zna nijednu molitvu, zapravo on u vezi sa svojom vjerom ne zna ama baš ništa i vidim da nema neku želju da se bavi s tim.
  Pošto imamo dijete, moja želja je da se krsti i moj suprug se saglasio sa tim.
  Zanima me, da li za mene uopšte ima spasa obzirom da živim u braku koji nije sklopljen u crkvi?
  Da li će sveštenik pristati da krsti naše dijete?

  Unaprijed hvala na odgovoru i svako dobro…

 3. Pomaze Bog,

  Moja majka nije sigurna da li je krstena kao mala, njeni roditelji i preci vise nisu zivi i ne moze to da sazna. Da li je greh ako se krsti iako je mozda vec krstena kao mala?

  Hvala puno na odgovoru

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *