NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Svete tajne (krštenje, venčanje, pričešće, ispovest ...) » Kršten u pravoslavnoj crkvi, a ne veruje pravoslavno?

Kršten u pravoslavnoj crkvi, a ne veruje pravoslavno?

Pitanje:
Pomaže Bog! Imam jedno kratko pitanje: šta ako se neko krsti u pravoslavnoj crkvi, a kako da kažem, „ne veruje pravoslavno“, npr. ne veruje da je Hristos Bog ili veruje da je Sin Božiji, ali ne i Bog ili ni sam ne zna u šta da veruje i sl. Isto važi i za ostala pitanja pravoslavne vere. Čini mi se da ste rekli u jednom od odgovora na pitanja da je krštenje takvog opasno. Šta ako neko to ipak učini, ali kasnije počne pravilno da veruje po svim pitanjima pravoslavne vere?
Goran


Odgovor:
Dragi Gorane, to je više hipotetično pitanje. A evo zašto? Često dobijamo pitanja o ulozi kuma u misionarskim uslovima kada krštavamo odrasle osobe. Kada krštavamo decu, Crkva im dodeljuje duhovne roditelje – kumove, i to je toliko ozbiljno da je ona rešila da to duhovno srodstvo reguliše stepenima srodstva koje
je neophodno za svetu Tajnu venčanja. Ali kada krštavamo odrasle, to kumstvo može da se održi ali samo formalno, jer vaše pitanje baš to potvrđuje. Odrasla osoba MORA da ispoveda veru onako kako to Simvol traži (lično) , i više od toga: oni koji se pripremaju za krštenje moraju da prođu kroz neku vrste katihetizacije, jer se Crkva i danas moli za oglasene (ako nje nema, formalno kumstvo nema nikakvog smisla) . A ako se neko namerno izmotava sa ovom sv. Tajnom, pa kasnije duhovno progleda, krštenje se ne ponavlja i ono je istinito, samo će se od njega tražiti pokajanje i dodeliti epitimija. Rekao sam da je takvo krštenje „opasno“ za lice koje krštava, jer ono treba da ispita iskrenost i dobru volju onoga koji želi da postane hrišćanin i član Crkve.
o. Ljubo

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *