Крсна слава и гости који пуше дуван

Питање:
Поштовани оци, желим да крсну славу славим достојно, у складу са учењем наше православне цркве. Међутим, у савремено време ту постоје многи проблеми. Један од њих је пушење званица на слави. Знам да се у просторији где су освећене иконе не пуши. Како поступити са званицама које, без питања домаћина славе запале цигарету. У таквих је гордост јако велика и страшно се вређају ако их нееко опомене. Да ли такве треба позивати на славу?
Милан


Одговор:
Радујсја, драги брате Милане! Јесте, као што рекосте, што се тиче овог савременог времена, има пуно проблема, али не видим неких посебних око слављења Крсне Славе (једино када их ми сами стварамо) , осим тога што је сада понегде у тренду да се слави у ресторану или чак у кафани – јадници, очигледно уопште не схватају шта је то Крсна Слава! Дакле, један веома важан обележај живе вере је гостопримство, а о томе има мноштво примера у Светом Писму. Тако се често чује када неко дође у госте да му домаћин каже, “као код своје куће”. Хвала Богу, наша стара, богата српска култура је и позната по гостопримству. Нисам до скоро видео да домаћин, када дође гост, објасни да има списак дозвољеног и недозвољеног понашања – таква горда хладноћа сигурно није наша, него је до нас стигла из неких страних култура и друштава. Не мислим да је то из гордости да неко запали цигарету без питања, него баш због тога што се осећа као код своје куће, као што би и требало. То је сасвим друго ако би неко стајао баш испред иконе да пуши, или чак да користи славску свећу да запали цигарету (то сам једном и видео када сам био гост на слави, те сам му пришао и зауставио, објашњавајући зашто се то не ради) . Тако, драги брате, мислим да је најважније да гости осете Вашу радост и љубав када Вам додђу на Крсну Славу, а да се не брините да ли ће неко пушити или не, јер ако гледамо тако (а нећу ни да улазим у то да ли је пушење грех или порок) , онда би требало да пазимо да се не пије алкохолно пиће, да се не причају вицеви или воде трачеви или празни разговори о спорту, моди и политици, да се ко не преједе, па и низ других грехова и порока којима вређамо Бога и свеце. Иначе, често сам видео да, док људи спремају славу, постану напети, нервозни, љути; мислим да је то много већи грех него кад неко пуши, јер, тај ко пуши може да се спаси, али тај ко нема љубави сигурно неће. Дакле, драги брате, немојте тражити проблеме ту где их нема. Спремајте Крсну Славу у љубави и радости, примите све госте у љуави и радости, па ако урадите тако, сами ћете осећати још већу љубав и радост у свом срцу и дому, а то је знак да је Господ с Вама! Наш благи Господ је ушао и седео са тешким грешницима без да их суди или осуди; наравно, Фарисеји у својој гордости су Му то добацивали и осуђивали, али ето, ми треба да се угледамо на Господа Христа, а не на Фарисеје. Радујсја, драги брате, желим Вам сретну Славу, и нека Вам буде на радост, љубав, здравље и сапсење! Ваш у Христу, о. Раде

One Comment

  1. Oce Rade, ako ste uopste otac, sramotan je vas komentar.Ljubav se pokazuje i zrtvom za bliznje .Na slavi je prisutan veliki broj ljudi i dece.Ja vas pitam treba li nasu decu gusiti i ubijati duvanskim dimom toboze zarad neke ljubavi koja nije ljubav.Tolerisati po zdravlje opasno ponasanje je sve samo ne ljubav, da pozovemo i narkomane da se drogiraju na slavlju dok izgovaramo molitve Gospodu i svecu za zastitu i blagoslov.Na slavlju na kom sam bila pre 2 godine jedno dete zamalo nije izgubilo zivot, jer je pocelo da se gusi i zavrsilo u hitnoj, jer su odredjeni gosti bez imalo sujete i sa puno ljubavi doveli skoro do kobnog ishoda.Ja vas molim da vise ne dajete savete i ne sablaznjavate Hristovo ucenje.Hristos je blag tolerantan i strpljiv ali je itekako sve stvari nazvao pravim imenom ,bez izuzetka.