KROZ TAMNIČKI PROZOR

 

KROZ TAMNIČKI PROZOR
PORUKE SRPSKOM NARODU IZ LOGORA DAHAU
 
LXXXI
He bojte se, ja pobijedih svijet! Rekao je Gospod Isus Hristos, Pobedilac Satane, greha i smrti. Tako je rekao On svojim apostolima, ljubećim. I još im je po vaskrsu rekao: I evo ja sam s vama do skončanija vremena.
Zapamtite, braćo, ove dve reči Hristove: Ja pobedih i ja sam sa vama do kraja. U istoriji svih naroda i plemena na zemlji ne pamti se da se ikad iko usudio reći takve reči. Jer su te reči ne kao obične reči nego kao stožeri oko kojih se okreće život celog čovečanstva.
Ja pobedih, ja sam s vama! Čujte ovu reč, Srbi i ponavljajte je svaki dan sebi i deci svojoj, i urežite ih u srca svoja, i ispišite ih na domovima svojim. Gle sve želje vaše, najbolje, najuzvišenije i najtrajnije, sadrže se u tim rečima. Jer koga bi vi voleli više nego onoga ko je pobedio smrt satanu i greh? I koga bi vi želeli da bude s vama nerazdvojno u ovome veku, i u smrti i po sle smrti nego Njega, baš Njega, Pobedioca svih zala, svih strahota i svih nemoći?
Biti hrišćanin znači primiti k srcu ove dve reči Spasa Hrista i prema njima se upravljati. Biti hrišćanin znači biti pobedilac svih zala kroz Hrista Pobedi oca. I najzad, biti hrišćanin znači, znati i osećati prisustvo živoga i pobedonosnoga Hrista svaki dan i svaki čas. To znači biti hrišćanin. Ja pobedih; ja sam s vama!
Ako je Hristos pobedilac s nama, On je s nama i u veselju i u muci da ne klonemo i ne predamo se pečali i očajanju, kako je mudri srpski narod i rekao: u dobru se ne ponesi a y zlu se ne poništi. Jer je Hristos Pobedilac naš domaćin na svakom veselju i naš vojvoda na svakoj muci. Da nas ne pobede ni strasti ni ljudi. Da budemo vojnici nepobedivog vojvode, slični Njemu u svetlosti i pravdi i čistoći i smernosti i ljubavi. U tome je smisao života hrišćanskoga.
Ovo je mogao znati i starozavetni izbrani narod Božji, a još više novozavetni kršteni narod. Ali kao što Jevreji izneveriše Jehovu, Gospoda Svedržitelja i odoše za paganskim idolima, vračarijama i gatarijama, tako i mnogi kršteni narodi izneveriše Hrista Boga vaploćenog i od Djeve roćenoga, i odoše za senkama i ništarijama i avetima i fantazijama.
Treba dakle iznova početi sa narodom koji će slušati Boga. Da li su Srbi taj narod? Sva njihova prošlost objavljuje to i potvrđuje to. Zaista posle svoga prvoga raspeća srpski narod doživljuje čas vaskrsenje čas opet raspeće i opet raspeće i raspeće. Zašto? Zato što kad ga Bog vaskrsne ne živi kao sin nego kao rob; ne vlada se kao hrišćanin nego kao paganin; ne ponaša se kao sin svetlosti nego kao sinovi tame.
Kovač ponekad odbaci od prve gvožđe koje mu se ne pokaže podesno. Uzima pak neko gvožđe i dva put i tri put u rad, baca u oganj i ponovo kuje, da bi od njega iskovao nešto dobro. Srbi ne spadaju u onu prvu vrstu nego u ovu drugu. Nije ih Bog odbacio posle prvog žarenja nego ih je bacao u vatru mnogo puta da bi od njega iskovao ne što korisno i slavno.
Šta čekate Srbi? Hoćete li da budete bačeni u staro zarđalo gvožđe kao što su mnogi narodi već bačeni ili ćete se jednom od ognja stradanja osvestiti i zasijati kao narod Boga živoga? Hteli ono ili ovo Bog će učiniti od vas ono što On hoće po želji velikih hristoljubivih predaka vaših. To jest, bacaće vas u peć ognjenu i u po top i pod tuđinski mač, i u tunel mraka i neviđenja i u bezdane bezboštva i zločina, dokle god se ne osvestite i ne povratite k Bogu i k sebi. Zar se ne stidite, i zar ste baš sasvim izgubili stid? Pet stotina godina Bog vas je bacao u oganj i stavljao na svoj nakovanj, da bi var nice iz tebe izletale po celom svetu, i na kraju krajeva, čim ti je Gospod dao oslobođenje, što si ti pojmio kao odularenje, ti si se pokazao kao sirovo gvožđe a ne kao čelik. Da li se stidiš? Da je Bog pola hiljade godina dresirao divlje zveri, zar se ne bi pokazali bolji od tebe?
Zato ti govorimo: Pokaj se, osvesti se, otrezni se, suzi se, stesni se, napregni se, pokloni se, okadi se, osvesti se, zapečali se, – da bi bio narod Božiji i da bi ti Bog bio roditelj i putevoditelj. Amin.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *