KROZ TAMNIČKI PROZOR

 

KROZ TAMNIČKI PROZOR
PORUKE SRPSKOM NARODU IZ LOGORA DAHAU
 
III
U Svetom pismu stoje zapisane i ove žalbene reči Gospodnje na izrailjski narod: Dva zla učini moj narod, govori Gospod: ostaviše mene izvor vode žive i iskopaše sebi bunare, bunare isprovaljivane koji ne mogu da zadrže vodu (Jer. 2, 13).
Sveto pismo je nepogrešno. To je ustav vasionski od Boga. U Svetom pismu objašnjena je sudba svakog čoveka i svih naroda. Svaka reč Božja u toj svetoj knjizi nad knjigama jeste istovremeno otkriće istine i putokaz u živo tu. Sva moderna civilizacija nije pokolebala ni jednu je dinu reč Svetoga pisma. Sva evropska nauka nije u stanju zameniti ni jednu jedinu zapovest Gospodnju.
Pisaće se knjige i knjige o uzrocima propasti Jugoslavije, pa ipak se neće moći jasno iskazati ono što se u Svetom pismu iskazuje jednom jedinom rečenicom.
Zašto je dakle propala jedna država koja je imala starost jednog dečaka? Svakako, ne od starosti, reći ćete vi. A ja vam kažem: da, od starosti i prestarelosti. Jugoslavija je propala od starosti i prestarelosti, ja to ponavljam. Po izvoru rođenih ili stvorenih, ona je bila sasvim mlada; i po upoređenju sa hiljadugodišnjim državama na Istoku i Zapadu ona je bila vaistinu u detinjskim godinama. Ali je po grehu bila stara. Po gresima i bezakonjima svojim bila je ostarela i prestarela. Smrt ju je zbog toga napala i udavila.
Evo vam slike: dva mladića odslužili vojsku i rasta li se. Jedan je od njih bio ozbiljan i trezven, a drugi lakomislen i razvratan. Sreću se tek posle tri godine. Trezveni drug, zdrav, snažan i veseo, pogleda na svoga lakomislenoga druga i zaprepasti se. Video je pred sobom ne mladića od 25 godina, nego starčića od 25 godina, proseda, pogrbljena, kašljucava, jehtičava.
– Kako si, šta radiš? oslovi zdravi bolesnoga.
– Eto, kako sam. Čekam sa strahom mesec februar.
I snašlo ga je ono, čega se bojao. Jer i to stoji napisano u Svetom pismu kao reč od Boga: Snaći ćete, veli, ono čega se bojiš. I mladoga starčića snašlo je ono čega se bojao. Pošetala smrt u mesecu februaru i njega se dotakla samo malim prstom i on je pao mrtav. Gresi kao crvi razjedaju i razgrizaju mlade i vrlo mlade usta nove. I Jugoslavija je bila ostarela i prestarela od greha, zato je pala i propala.
Dva zla učini narod u Jugoslaviji. Ostaviše Boga izvor vode žive, to je jedan greh, jedno zlo – pa iskopaše bunare isprovaljivane koji ne drže vodu – to je drugi greh, drugo zlo. Pastiri i starešine narodne napusti li su Hrista Boga kao večiti sveži i zdravi izvor vode pa su počeli, po ugledu na jeretičke i bezbožne narode, da kopaju suve bunare i da hvataju kišnicu. Suhe bunare nazivali su oni kulturom ili civilizacijom, ili naukom ili modernizmom ili progresom ili modom ili sportom, i tako redom.
Odbacili smo bili Hrista, zato smo bili odbačeni od Hrista.
Jugoslavija je značila prkos Hristu, prkos Svetom Sa vi, prkos Srpstvu, prkos srpskoj narodnoj prošlosti, prkos narodnoj mudrosti, i narodnom poštenju, prkos svakoj narodnoj svetinji – prkos i samo prkos. Zbog toga smo imali državu bez Hristovog blagoslova, slobodu bez radosti, rat bez borbe, propast bez slave, stradanje bez primera.
No, i ovoga puta milost Božja prevazišla je svu zlo bu ljudsku, čak i razum ljudski. Kad je proplakalo svako srce srpsko, Bog je pružio ruku svoju davljeniku. Kad je sav narod upro pogled u živoga Gospoda šapćući mu krvava srca: Ne nadamo se u pomoć ljudsku, nego se na damo u tvoju milost i čekamo spasenje od Tebe (molitva na večernju), onda nas je Gospod izbavio, i očistio zemlju našu od Nemaca, povratio nam je slobodu i darovao državu. Slava Ti i hvala, Gospode blagi.
Ali znajte, i deci svojoj kazujte, da nas je Gospod po milovao pod prećutnim uslovom, da nikad više nećemo ostaviti Njega, Životvorni izvor žive vode, niti ćemo, poput jeretika i bezbožnika, okrenuvši leđa Hristu ko pati suhe bunare oko kojih ljudi stoje, čekaju i umiru od žeći. I još pod uslovom, da se niko ne usudi prkositi Božjim i narodnim svetinjama, nego da ovaj narod stane pred zastavu Hristovu i proslavi, zvučnije i stvarnije, mislima, rečima i delima Boga jednoga u Trojici, Oca i Sina i Svetoga Duha, na vek veka. Amin.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *