KROZ TAMNIČKI PROZOR

 

KROZ TAMNIČKI PROZOR
PORUKE SRPSKOM NARODU IZ LOGORA DAHAU
 
II
Sabrali smo se danas da svi zajedno i javno prinesemo punu blagodarnost Onome koji sve vidi i sve zna i svima po pravdi sudi.
Zašto kažem svi zajedno i javno? Zato, što postoji i osamljeno i tajno blagodarenje Bogu. Svaki hrišćanin u samoći i tajnosti izliva iz svoga srca kao kad od tamjana blagodarnu molitvu pred Gospoda svoga. Čineći tako, mi izvršujemo zapovest Hristovu koja glasi: a ti kao se moliš, uđi u odaju svoju, pa zatvori vrata svoja, po moli se Ocu svojemu, i Otac tvoj, koji vidi tajno, platiće tebi javno. Molimo se, dakle, i tajno, molimo se i javno. Molimo se pojedinačno, molimo se svi zajedno u hramu. Tako ličimo na pevače, koji pevaju pojedinačno u svojoj kući, ali stupaju i svi javno pred svet da pevaju u horu; ili na svirače koji sviraju za sebe u svojim oda jama, ali i u velikim orkestrima za svet. Ko se pak moli u sebi i za sebe, a ne dolazi na zajedničke i javne molitve, u tome je seme gordeljivosti i sebičnosti. Taj kao da nije pročitao reč Spasiteljevu: gde su dva ili tri sa brana u ime moje, ja sam među njima. A ko dolazi u hram samo na zajedničke i javne molitve, a nikad se ne moli Bogu u samoći i tajnosti, tome će Bog suditi kao čovekougodniku i licemeru.
Zato, u iskrenoj ljubavi prema vama i u strahu za vaše duše, ja vas opominjem da se molite Bogu na oba načina, i tajno i javno, i posebno i zajedno. Jer je tako zapoveđeno Jevanđeljem i osveštano crkvenim predanjem kroz hiljade godina.
Još sam rekao, da smo se sabrali danas da prinesemo punu blagodarnost Tvorcu i Ocu našem. Zašto kažem punu blagodarnost? Zato, što neki imaju naviku da blagodare Bogu samo onda kad Bog daje, a ne i kad Bog uzima; i još da mu blagodare samo kad miluje, a ne i kad bije; i još da mu blagodare samo kad Bog kao lekar gladi naše rane, a ne i kad oštrim nožem seče trulo meso od tela našega. Takva blagodarnost vređa Boga. Jer, Bog uvek ima u vidu naše krajnje dobro, naše večno spasenje, i kada da je i kada uzima, i kada miluje i kada bije, i kada gladi i kada seče. Prema tome, mi kao razumna bića dužni smo Bogu blagodariti uvek i za sve, kako i zapoveda mudro apostol Pavle govoreći: Blagodarite za sve Bogu i Ocu (Ef. 5, 20), pa to još i ponavlja u drugoj poslanici: na svačemu, veli, blagodarite (Sol. 5, 18). A veliki stub pravoslavne crkve sv. Jovan Zlatoust ovako govori o tom predmetu: „Ko podnese nevolju s blagodarnošću Bogu, prima venac mučenički“. A o mučenicima pravoslavnim znamo, da su uzdizali Bogu slavu i hvalu kad su ih mučitelji šibali i sekli i na posečenje vodili. Još je i ovo reč Zlatoustova: „Nema ništa svetije od jezika koji u nesreći uzdiže blagodarnost Bogu“.
Pravo je dakle i pravilno da prinosimo punu blagodarnost Bogu. U našem slučaju puna će blagodarnost bi ti, ako budemo Bogu blagodarili za našu državnu propast, kao i za izbavljenje od propasti; za robovanje, kao i za oslobođenje; za užase koje smo preživeli, kao i za radost koju preživljujemo; za gubitke, kao i za dobitke; za onu strašnu krvavu noć, kao i za ovo svetlo i vedro jutro novoga dana.
Propala nam je država – kažemo: slava ti i hvala Bože! Dobijena je država – kažemo: opet slava ti i hvala Bože! Jer, da nam nije propala ona i onakva država, nego da je potrajala još 20 godina, propao bi nam na rod, i to bi tek bila prava propast. Tako naglo se počeo bio kvariti narod, da je srljao neizbežnoj propasti. Ili propast države ili propast naroda. Bog je udarao blago vremeno po onom što je jeftinije, da bi sačuvao ono što je skuplje. Propala je država, ostao je narod. Dokle ima kućanika biće kuće, ali ako nestane kućanika, ko će obnoviti porušenu kuću.
Evo nam opet naše države! Evo nam opet zlatne slobode! Slava Ti i hvala Gospode, na Tvome daru, na molitvi Tvojoj i na neiskazanom čovekoljublju Tvome. No, dozvolite da vam zatrubim u uši jednu strašnu reč sa ovog svetog i strašnog mesta: ako opet budemo nevaljali i bogootpadni kao što smo bili, udariće Bog i po državi i po narodu, pa će oboje propasti zauvek. I bićemo pod smeh, i priča i opomena ostalima.
Pomozi Bože, svima, pa i Srbima da se pokaju, poprave i od greha očiste, i Tebe proslave svoga Boga i Oca, koga slave sva nebeska voinstva anđela i pravednika. Amin.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *