KROZ TAMNIČKI PROZOR

 

KROZ TAMNIČKI PROZOR
PORUKE SRPSKOM NARODU IZ LOGORA DAHAU
 
XXVIII
Bog je merač i Njegova su prava merila.
Pravedan je merač i merila su mu tačna. To je svima nama velika uteha, ako dobro činimo, a strah ako zlo činimo. Na merilu Gospodnjem nema greške ni za miligram. Neka se boji pravednik, neka trepti grešnik.
Na kapiji grada stoji kantar. Da se sve izmeri ono što se na pazar donosi, da se izmeri na merilu opštem i pravilnom bez varke i pristrastija.
Svi smo mi izmereni na kapiji ovoga života, kada smo ulazili u grad i na pazar ovoga sveta.
Na glavnoj stanici stoji veliki sat. Svaki veruje da taj stanični sat pokazuje tačno vreme, i svak navija svoj časovnik prema njemu.
Bog je gospodar vremena. On je svakome opredelio vre me života na zemlji, nekom duže, nekom kraće, što je sve jedno i isto, prema večnosti onoga sveta. Jedna kap vode prema okeanu. Jedna travka u beskrajnoj zelenoj stepi.
Bog je, dakle, merač vrednosti i njegova su merila tačna. Bog je brojač vekova i godina i dana i minuta, i On se ne može zbrojati. Pa kad je tako, braćo moja, onda je naša dužnost poveriti se Božjem kantaru i Božjem satu. Sve ostalo doći će samo sobom.
Lažna su merila sinova ljudskih; neka nas to ne zbuni. Pogrešno određuju zlobni ljudi vek pravedniku; bedni su u neznanju svome. Ne znaju za Boga. Jevrejske starešine izmeriše vrednost Gospoda Isusa, Mesije i Spasitelja sveta, izmeriše na svojim lažnim merilima i nađoše da je On mađioničar, a ne Mesija i da obmanjuje narod, a ne spasava. Tako se kantar grada Jerusalima pokazao lažan; kakvi li su tek morali biti ostalih gradova u Izrailju! A Irod posla dželata da ubiju novog cara Isusa, i učini pokolj jezovit: četrnaest hiljada dece pobi, ali Njega ne ubi. Mač njegov ne može dohvatiti Njega dohvatiti, jer vreme Njegova veka bilo je drukčije obeleženo na Božjem satu vremena. Irodov sat pokazao se lažan.
I tako u vreme ono pokazala su se lažna sva merila ljudska, kako merila vrednosti, tako i merila vremena.
Kakvo je naše vreme?
Ocenimo to na sebi samima.
Velike sile, azijske i evropske, pod kojima je robovao srpski narod, izmerile su naš narod na kantaru svome i ocenile ga neznatnom cenom. Gledale su mu vreme na svome satu i odbrojale mu dane ovoga veka. I jedno i drugo, i merenje i brojanje išlo je pod zvaničnom numerom nauke i politike, nepogrešne nauke i nepogrešne politike.
Ali se i jedno i drugo osramotilo. Oboje se pokazalo ne kao nauka nego kao vračanje u zelenu ćasu.
Srpski narod meren je na Božjem merilu i mera se po kazala visoka. Pa je brojan na Božjem satu i uvek mu se
pokazao dug. Šta su dakle lažne mere ljudske prema pravednoj meri Božjoj? I šta su lažne brojke sinova ljudskih prema brojkama Svedržitelja?
Da nas Bog nije merio, braćo moja, mi Srbi davno bi bili izbačeni iz grada i sa trga ovoga sveta kao štura i nepotrebna roba. I da nam godine našega veka Bog nije brojao, zemaljske velike sile, zemaljske osuline, davno bi nas zatrpale i otvorile put preko naših grobova. Ali Gospod Bog je gospodar svakoga bića koje je On stvorio. Da nije Njega bilo, žive bi nas proždrli neprijatelji naši.
Jesmo li ovo razumeli, braćo moja?
Jesmo li se Gospodu srdačno zahvalili?
Nismo. Zato nas je udario bič Gospodnji kao bič pas tira, što udara po stadu koje skreće sa pravoga puta.
Osvestimo se. Poklonimo se Hristu zajedno sa pasti rima i zvezdama i anđelima. Zajedno sa svima ocima i praocima našim srpskim. Poklonimo se svesilnom Hristu i proslavimo Ga sa Ocem i Duhom Svetim na vek veka. Amin.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *