KROZ TAMNIČKI PROZOR

 

KROZ TAMNIČKI PROZOR
PORUKE SRPSKOM NARODU IZ LOGORA DAHAU
 
XI
Najbolji sinovi jednoga naroda služe za uzore svome narodu. Ali oni nisu samo uzori; oni su i branioci svo ga naroda. Ali nisu samo branioci, oni su i tužioci svoga naroda.
Ko je bio Sveti Sava? Najlepši uzor života srpskom narodu, vatreni branilac srpskog naroda pred drugim narodima, ali i tužilac srpskog naroda pred Bogom.
Ko bi to pomislio? Ko bi to rekao? Ustvari, to je sasvim prirodno, da onaj koji nas je duhovno preporodio, s pravom se može tužiti na nas. Kada su Jevreji već bi li dodijali Hristu svojom zlobom, reče im blagi Spasitelj: Nemojte misliti da ću vas ja tužiti Ocu; ima (drugi) koji vas tuži, Mojsije, u koga se vi uzdate (Jov. 5, 45). Tako je svedočio zlobnim ljudima Onaj koji je video nebesni svet, kao i zemaljski, i koji je znao šta biva na nebu kao i na zemlji. On je video, i znao, i čuo iz onoga sveta kako Mojsej tuži Bogu svoj narod zbog protivljenja Hristu, zbog zlobe prema Mesiji.
Najveći Jevrejin postao je, dakle, tužilac Jevreja.Nije teško zamisliti ni najvećeg Srbina kao tužioca Srba. Sveci Božji mogu da trpe duže od svih ostalih ljudi, ali ne mogu koliko Bog. Svevišnji Bog može nesravnjeno duže da trpi nego li svi sveci Njegovi. Zato mi i pevamo uz Veliku nedelju: „Slava dolgoterpjeniju Tvojemu, Gospodi!“ Pitate li zašto bi nas Sveti Sava mogao tužiti Bogu? Zaista, za dve ili tri stvari mogao nas je tužiti.
Prvo, mogao nas je tužiti što smo bili meka vrata pa smo se lako poklonili idolima evropskim. Mojsej se žalio Bogu na Jevreje kao na tvrdovrat narod. Sveti Sava se može žaliti na nas kao na narod mekovrat.
Drugo, mogao nas je tužiti što su vrhovnici srpski uzdigli i papu i Muhameda iznad njega.
Pitate li, zašto nas je još mogao Sv. Sava tužiti Bogu? Zaista, za pet ili za deset stvari mogao nas je tužiti. Prvo, zbog škole bez vere; drugo, zbog politike bez poštenja; treće, zbog vojske bez jedinstva duha; četvrto zbog braka bez vernosti, i tako dalje.
Da li još pitate zašto nas je naš Sv. Sava mogao tužiti Gospodu Bogu? Zaista, zbog deset ili dvadeset stvari mogao nas je tužiti. Zbog bezbračnih razvratnih matoraca; zbog bračnih, a lakomislenih mladića; zbog bezdušnih intereždžija; zbog gramžljivih samaca bez dece; zbog nečista uma; zbog prljava jezika; zbog bogohulstva; zbog uvrede roditelja; zbog ismevanja učitelja; i zbog takmičenja u nadmudrivanju mesto u bratskom pomaganju, i zbog ne čega što smo stavili i nečega što nismo stavili pred palatu Narodne skupštine – spomenike konjima a ne ljudima, kojima treba podražavati; i što nismo stavili krst na onaj faraonski spomenik Neznanom junaku na Avali.
I još za mnoge i mnoge grehove i ludosti naše mogao nas je tužiti Sveti Sava Hristu Bogu svojemu. No, ako nas je i tužio, on se molio za pomilovanje naše, i Gospod nas je udario i pomilovao. Po svojoj nedostižnoj mudrosti, koja, takoreći, bezbrojnim očima gleda svu prošlost od početka i svu budućnost do kraja, Gospod daje onaj lek koji odgovara bolesti i onaj venac koji odgovara poštenju svakog čoveka i svakog naroda. Pa ni Sveti Sava neće nikad moliti Boga da Bog ubije njegov narod, ne go da ga u poštenju pomiluje a u bolesti da mu dade gorčinu, gorak pelen protiv groznice; aj, braćo, pelen protiv groznice srebroljublja i groznice vlastoljublja i groznice samoljublja i groznice slastoljublja, protiv svih groznica svih pogrešnih ljubavi, kojima je ovaj narod zamenio bio ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjem. Amin.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *