Kritike predstavnika RPC povodom pokušaja američkih naučnika da prouče „religiozno iskustvo” pomoću halucinogenih sredstava

Predstavnik Moskovske patriaršije za spoljne crkvene veze, mitropolit Volokolamski Ilarion, kritikovao je pokušaj američkih naučnika da prouče „religiozno iskustvo” pomoću gljiva koje izazivaju halucinacije.

 

Ilarion je odreagovao na informacije da su naučnici Univerziteta Džonsa Hopkinsa iz Baltimora započeli sa takvim eksperimentima sa halucinogenima. Sasvim konkretno: da će u njih uključiti nekoliko desetina „predstavnika različitih religija” kojima će ubrizgati „dve jake doze psilocibina”.

To hemijsko jedinjenje sadrže „halucinogene gljive”. A američki naučnici tvrde da im je cilj da utvrde kakav i koliki uticaj halucinogeni imaju na „religiozno iskustvo”. Odnosno: da žele da provere hoće li sveštenici i verski aktivisti i agitatori pod njihovim dejstvom postati još uvereniji u ono čime se bave i što propovedaju ili će se, bar donekle, izmeniti njihovo „religiozno mišljenje”.

Mitropolit Ilarion je organizatorima i učesnicima „baltimorskog eksperimenta” poručio:

„To nema nikakve veze sa religioznim iskustvom, čak i ako u eksperimentu budu učestvovali i sveštenici. A religiozno iskustvo, opet, nema nikakve veze sa halucinacijama. Postoji sasvim određena razlika između toga kako su starozavetni proroci dobijali otkrovenja od Boga i osećanja koja su posledica uzimanja halucinogenih sredstava”.

Ilarion je naglasio da ne vidi nikakvu suštinu eksperimenta i da ne može ni da zamisli kakve bi rezultate mogao uopšte imati.

Posebno je upozorio: „Incijativa i eksperimenti američkih naučnika neće, sasvim sigurno, imati nikakav uticaj na pravoslavno poimanje religioznog otkrovenja”.

 

Izvor: Fakti

2 komentar(a)

  1. Lepo je rekao Sv. Kozma Etolski….“zlo će vam doći od načitanih.“

  2. Ljudska glupost je neizmerna.. „“Ovaj soj se može izlečiti jedino postom i molitvom““
    ko ima uši da čuje…

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *