NASLOVNA » Molitva i Bogosluženje, PITANJE PASTIRU » Koliko se puta zvoni

Koliko se puta zvoni

Pitanje:
Pomaže Bog uvaženi oci, Radio sam u crkvi jedno vreme, ali tek sad mi palo na pamet jedno pitanje tj 2! Zanima me kako i koliko se puta zvoni (ima 3 zvona) u crkvi kad je neko preminuo a njegovi bližnji su zamolili da se u određeno vreme zvoni, takođe zanima me i pre liturgije! Jel ima neki poseban raspored i vrsta molitve koja se primenjuje? Unapred hvala, Živi bili!
Mirko


Odgovor:
Bog ti pomogo Mirko, Zvona se u crkvenom ustavu i bogoslužbenim knjigama označavju rečima: bilo, klepalo, kampan tjažkaja i zvona. Neka imena su sačuvana još od onoga doba kad u hrišćanskoj crkvi nije bilo zvona (do 9. veka na istoku) i verni su na molitvu pozivani klepalom.
Pri svakoj crkvi ima jedno ili više zvona koja se razlikuju po jačini odnosno po svojoj veličini. Zvoni se pred početak službe ili za vreme službe. Kad zvone zvona u tri maha, to se zove trozvon. Zvonima se oglašava smrt umrlog hrišćanina, i to ako je umrla osoba muškog pola triput, a ako je ženskog dvaput. Na Liturgiji nedeljom ili praznikom zvone sva zvona na početku, zatim dok se poje Trisveto (Svjati Bože…) ; kad se poje I molim ti sja Bože naš: zvoni jedno zvono obično veliko-sa zastajanjem tri puta, a kad se počne pevati DOSTOJNO: zvone sva zvona. Nadam se da sam ti bar malo razjasnio. S obzirom da si radio u crkvi, pitaj svoga nadležnog sveštenika da pozajmiš knjigu VELIKI TIPIK, iz koje ćeš moći o svim ovim detaljimada se lepo informišeš. Svako ti dobro od Gospoda želim
o. Dragan

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *