Koju slavu slaviti

Pitanje:
Poštovani, u nedoumici sam oko jedne stvari, a to je da li mogu i koju slavu da slavim? Naime, moj muž je islamske veroispovesti, ali se ne pridržava običaja svoje religije.Inače, moji roditelji i brat slave svetog Jovana Krstitelja.Ja sam, takodje krštena na taj dan.Da li je u redu slaviti tu slavu, ili izabrati nekog drugog sveca? Čula sam da se može izabrati ona slava koja pada, ili se nalazi u blizini onog datuma koji ima za nas neki poseban značaj.Da li je to tačno? Unapred hvala na odgovoru.
Branislava


Odgovor:
Draga sestro, pravoslavni Srbi su primili Krsnu slavu još od momenta primanja hrišćanske vere. Uzeli su za svog porodičnog zaštitnika svetog Božjeg ugodnika, koji se slavio u dan krštenja njihove porodice ili plemena. Sveti Sava je dao Krsnoj slavi najlepša hrišćanska obeležja: slavski kolač i vino, slavsko žito i slavsku sveću. Od tada se Krsna slava prenosi, već više od hiljadu godina, sa kolena na koleno, od oca na sina. U porodicama bez muškog naslednika Slavu je preuzimao zet, koji ju je proslavljao uz svoju Krsnu slavu. Pošto tvoj muž nema svoju Krsnu slavu, čak nije ni pravoslavan, ti treba da preuzmeš od oca Krsnu slavu Svetog Jovana Krstitelja, pogotovo što si ti i krštena na taj dan. Kad bi tvoj muž prihvatio pravoslavnu veru i krstio se, onda bi mogli, u dogovoru sa nadležnim sveštenikom, uzeti za Krsnu slavu Svetoga u koji dan bi se tvoj muž krstio. A do tada nemoj birati neku drugu Slavu, pored tvoje porodične Krsne slave, Svetog Jovana Krstitelja. Na tvoju privatnu adresu poslaću ti već sada slavsku čestitku. Blagosloven i duši koristan Časni post želi ti o. Dušan

7 komentar(a)

 1. Brankica Rajšić

  Brat mi je umro 09.maja ove godine.Slavio je Sv.Arhangela,nema naslednike.Zanima me treba li neko da nastavi da slavi ili obeležava.

 2. @Inga
  Kod bakinog sveštenika (ili njegovog naslednika), žive rodbine, prijatelja, suseda i poznanika, raspitaj se koju slavu je slavila. Nama je nemoguće znati.
  U slučaju da ne znaš ćirilicu – preslovio sam poruku:
  Kod bakinog sveštenika (ili njegovog naslednika), žive rodbine, prijatelja, suseda i poznanika, raspitaj se koju slavu je slavila. Nama je nemoguće znati.

 3. Nije komentar nego pitanje, ja neznam moju krsnu slavu. Bila sam mala. Bila je slika Arkangela Gabriela u bakinoj sobi, napravljena od koze i ona ju je postovala. Da li to ima kakve veze?

 4. Postovanje .Mi smo kupili plac .Da li je potrebno slaviti slavu od predhodnih vlanika?Hvala u napred na odgovoru

 5. Marko Petrović

  Pomaže bog.
  Ja sam vanbračno dete i živeo sam sa majkom,kršten sam 27.10 na Sv.Petku a otac slavi Đurđevdan a moji predci (u kući kojoj živim) su slavili Miholjdan,koja je moja slava?

 6. Veselko Krejić

  Poštovani, krsna slava mi je od oca 9. januvar, pošto cijelo selo slavi istu salavu pa jedni drugima nemožemo doći da li i kako mogu slaviti neku drugu krsnu slavu. Pozdrav.

 7. Postovani,
  Ja sam iz mjesanog braka. Moj otac dolazi iz katolicke obitelji, ali ne ide u crkvu niti se ponasa kao vjernik. Moja majka je mene krstila u pravoslavnoj crkvi i volio bih imati krsnu slavu i truditi se biti bolji krscanin, da imam svoju slavu i da sljedim pravoslavlje. Majcin otac slavio je Svetog Vasilija Velikog i zanima me da li mogu preuzeti njega kao svoju krsnu slavu. Ako sam ista krivo napisao molim vas da mi oprostite na mojem neznanju…ZBogom

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.