NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Pravoslavna književnost » KNJIGA ZA STARIJE OSNOVCE, VERONAUČNA ČITANKA

KNJIGA ZA STARIJE OSNOVCE, VERONAUČNA ČITANKA

 

KNJIGA ZA STARIJE OSNOVCE, VERONAUČNA ČITANKA
 

 
KAKO NAĆI BOGA?
PRAVOSLAVNE PRIČE ZA STARIJE OSNOVCE
 
UMESTO UVODA
 
Evo još jedne knjige pravoslavne lektire, ovog puta za starije osnovce. Njen uvod je odlomak iz teksta divnog pravoslavnog Amerikanca, oca Serafima ( Rouza ), o tome kako se Bog otkriva ljudskom srcu.
U poglavlju „Kako sresti Hrista?“ nalazi se priča Lava Tolstoja „U gostima kod mužika“ i potresna proza Dostojevskog, „Mališan kod Hrista za Božić“, kao i svedočenje Miluna S. Kostića, „Toga Božića Hristos je bio u našoj kući“, o tome kako je naš narod živeo pobožno.
Pošto se uzrast kome su ove priče namenjene zanima za muško – ženske odnose, doneli smo i tri priče o tome u poglavlju „Šta je hrišćanska ljubav“: to je povest izvesnog Van Janga, sa Dalekog Istoka, zatim priča Semjona Zercalova „Ruža Marijina“, kao i priča Vasilija Mustakisa, „Nikola Bukis i njegova žena“. Svaka od ovih priča, u doba površnosti koja se uselila u muško – ženske odnose, govori o ljubavi kao o žrtvi. Poglavlje „Radmile Mišev priče o ljubavi“ donosi prozu jedne od naših najboljih hrišćanskih spisateljica. Tu je i „Starečnik za decu“, sa divnim pričama iz hrišćanske drevnosti. „Priče i legende“ Vladike Nikolaja, kao i „Plave lestve“ Nikolaja Ljeskova ukrašavaju kraj ove, nadamo se lepe i korisne, knjižice. Čitaoče, izvoli za duhovnu trpezu!
 
PRIREĐIVAČ
Uoči Svetog Jovana Zlatousta 2014.

Ključne reči:

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *