Књига “Невидљива борба”

Питање:
Помаже Бог, Оци. Посаветујте ме око читања једне књиге. Књигу Небидљива борба имам већ неко време, читам је периодично, и приметио сам да је књига одлична, и да би требало да је стално читам. Ишао сам по поглављима и поделио књигу на 7 делова, тако да би могао је прочитам целу за недељу дана. Да ли бисте уопште препоручили тај метод? Претпостављам да у томе нема ништа лоше, и да ми може користити. Него ме занима да ли би било много да је њитам сваке недеље? Размишљао сам- ако тако радим, то значи да би за једну годину прочитао 50ак пута ту књигу, па ми то онда претерано изгледа ако упоредим са тим колико читам Свето Писмо.
Стефан


Одговор:
Драги Стефане, Све зависи од тога како ћеш ти у пракси, у свакодневном животу, ићи до краја путем Господњим, колико ћеш бити доследан и упоран на правом путу? Због труда на тој књизи и бриге око духовне користи, Никодим Агиорит је проглашен светитељем. Међутим, има отаца који ће рећи да је књига добра али мало сувише упрошћена. Чуо сам и таквих коментара да је у њој истинито православно духовно искуство изложено мало сувише поједностављено и рационално, готово по западњачком, схоластичко-рационалистичком укусу.
Са друге стране, многи Свети Оци су се спасавали тако што су поједностављивали свој живот, што су се озбиљно и доследно држали оних истина које су познавали и нису се упуштали у широке токове живота и размишљања. Али опет, ако се човек држи сувише само једне књиге, могуће је да остане духовно мањкав или постане разумом фанатичан. Нарочито ако није усамљени монах, него живи у свету. Јер, наш живот је прилично комплексан а путеви Господњи неиспитани, тако да је немогуће све ставити у једну књигу, ма како добра она била.
Мени се такође чини да је такво и толико, свакодневно читање ове књиге, у поређењу са молитвама и читањем Светога Писма, мало сувише. Препоручио бих ти да се мало више трудиш у практичном хришћанском животу, да читаш молитвеник и Свето Писмо више него друге књиге. А друге, духовно корисне књиге, укључујући и ову, да користиш по потреби, то јест, ако приметиш да ти нешто недостаје, више него ради тражења бољих, јаснијих, лакших или нових идеја и путева ка Богу. Буди задовољан оним што ти је Бог већ дао и руководи се Њиме на добром путу. Иди ка Богу постојано, као што брод иде ка тихом пристаништу и сигурној луци спасења. Имај у виду да Дух Свети обитава тамо где је добра воља у истинитој и здравој (разумној) вери, да Он сам, кроз Цркву и Свете Тајне, кроз побожан и богољубив практични живот, руководи верне ка Богу. Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.