NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Sveto Pismo » Knjiga Isusa Siraha.

Knjiga Isusa Siraha.

Pitanje:
Više puta sam u tekstovima Svetih Otaca naišao na rečenice koje se navode iz knjiga Isusa Siraha. Zanima me da li ja treba kao običan mirjanin da čitam tu knjigu, i ako treba, gde se ona može naći? Inače mi se dopadaju rečenice iz te knjige. Svako dobro,
Stanoje


Odgovor:
Dragi u Hristu Stanoje, ja Stari Zavet koristim samo u ruskom prevodu pa ste me na trenutak zatekli ovim pitanjem o knjizi „Premudrosti Isusa, sina Siraha“. Mislio sam: pa zašto me to pita, pa se setih da ih nema u našem prevodu.
U Bibliji LXXX, u Vulgati, u slovenskom prevodu, a i u poslednjem ruskom sinodskom prevodu 1968. ova knjiga se nalazi u Kanonu starozavetnih knjiga. Nažalost, u Vukovom protestantskom prevodu nećete naći traženu knjigu, kao što nećete moći da nađete i neke druge. Njegov prevod (sa protestantske Biblije) ne sadrži 151. psalam, niti Premudrosti Solomonove, kao ni Proroka Varuha, isto tako ni Knjige Makavejske, ni Tovita, ni Juditu, niti knjigu Jezdre ni Manasije. A sami rekoste da čitajuci svete Oce susrećete njihova oslanjanja na ove knjige; dakle, sami sebi dajete odgovor da su te knjige dobre za čitanje.
Hvala milostivom Bogu srpski narod malo-pomalo dobija pravoslavnu Bibliju. Episkop Atanasije (Jeftić) je preuredio prevod Bitija ili Postanja, Psaltir, kao i Knjige Makavejske. Osim Postanja ove knjige možete da nađete u biblioteci ovog sajta, a mi radimo na tome da se ono predloži u internet verziji. Molim se za zdravlje ep. Atanasija i s nestrpljenjem čekam da završi ceo Stari Zavet. „Ruku na srce“, to je poduhvat na ceo nečiji život, i daj Bože da ga Gospod ukrepi na korist našeg pravoslavnog naroda. Izrazita je sramota da mi još uvek nemamo potpuni kanon starozavetnih knjiga, a zašli smo u treći milenijum Hrišćanstva. Prevodimo sve i svašta a nemamo kompletno prevedenu Reč Božju (dalji komentari nisu potrebni) .
Ako govorite strane jezike pokušajte da ih nađete na jednom od njih; ipak, mislim da bi vam najlakše bilo da koristite ruski prevod. Neka je Gospod na pomoći! Vaš
o.Ljubo

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *