KIJEVO-PEČERSKI PATERIK

 

KIJEVO-PEČERSKI PATERIK

 

SLOVO 24.
IZ DRUGE POSLANICE, ARHIMANDRITU PEČERSKOM AKINDINU, O SVETIM I BLAŽENIM CRNORISCIMA PEČERSKIM, BRATIJI NAŠOJ. NAPISAO POLIKARP, CRNORIZAC TOG ISTOG PEČERSKOG MANASTIRA

 
Da Gospod pomaže i reč potvrđuje[1] ka tvome blagoumlju, prečasni arhimandrite sve Rusije, oče i gospodine moj Akindine. Podaj mi tvoje blagoprijatne uši da u njih pripovedam žitija, dela i znamenja divnih i blaženih muževa koji behu u ovom svetom manastiru Pečerskom, koja čuh o njima od episkopa Simona Vladimirskog i Suzdaljskog, brata tvoga, koji beše crnorizac istog Pečerskog manastira, koji ispriča meni grešnome o svetom i velikom Antoniju, načelniku ruskim monasima, i o svetom Teodosiju, i žitija i podvige svetih i prepodobnih otaca posle njih, koji skončaše u domu Prečiste Božije Matere. Neka posluša tvoje blagorazumlje moje mladoumlje i nesavršeni um.
Pitao si me nekada, naloživši mi da ti pričam o delima tih crnorizaca; znajući moju grubost i nepretanjenost naravi, ja koji uvek sa strahom u svakom razgovoru besedim pred tobom, kako mogu jasno da iskažem znamenja koja učiniše i čuda preslavna?! I nešto malo rekoh ti od tih preslavnih čuda, a većinu zaboravih od straha, i stideći se tvoga blagočašća nerazumljivo ispričah. Prisilih se da te pismeno izvestim o svetoj blaženoj bratiji našoj, da i oni posle nas crnorisci saznaju blagodat Božiju koja beše na ovom svetom mestu i proslave Oca nebeskoga koji pokaza takve svetilnike u ruskoj zemlji, u Pečerskom svetom manastiru.
 


 
NAPOMENE:

  1. Up. Mk 16:20.

 

   

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.