Katolik kum na krštenju

Pitanje:
Da li katolik može biti kum na krštenju deteta? Srdačan pozdrav.
Dragan


Odgovor:
Dragi brate Dragane, Tvoje pitanje je konkretno: Da li (rimo) katolik može biti kum na krštenju deteta? I odgovor je konkretan i kategoričan: NE MOŽE! Maloletna deca, koja ne mogu da izraze želju za krštenjem niti mogu da projave veru, koja je za krštenje neophodna, krštavaju se po veri roditelja i kumova. Dakle, vera roditelja i kumova nadoknađuje maloletnost deteta i ta vera mora da bude čista, pravoslavna vera, da bi se novokršteni mogao pribrojati saboru pravoslavnih. Kum, umesto malodobnog kumčeta, odgovara na sveštenikova pitanja o odricanju od Satane i svih dela njegovih, od svih zabluda na koje je Satana čoveka naveo (a među njima je cepanje Crkve Hristove) . Kum obećava za kumčeta zajednicu sa Hristom i ispoveda veru u Njega, a na pitanje sveštenika, kako on to veruje u Hrista, kum čita pravoslavni Simvol vere, u kome je kratko izloženje naše vere u Svetu Trojicu, u jednu Crkvu, u Svete tajne, kao i naša vera u vaskrsenje i život večni u Hristu. Jedan od najbitnijih razloga otpadništva Rimske crkve od ostalih Pravoslavnih crkava je baš u menjanju tog, od Vaseljenskih sabora, formulisanog Simvola vere. To je pogrešno učenje Rimske crkve o ishođenju Svetog Duha. I sada, jedan pripadnik Rimske crkve, koji bi učestvovao kao kum na krštenju deteta u Pravoslavnoj crkvi, činio bi, ustvari, dvostruki greh: Ako bi čitao pravoslavni Simvol vere, on bi se ogrešio o učenje svoje crkve, a ujedno bi i slagao pravoslavnog sveštenika, jer ne veruje u ono što čita. A ako bi čitao Simvol vere svoje crkve, onda to ne bi bilo uvođenje detata u pravoslavnu veru, već u otpadničku. Kum, ili vosprijemnik, prima dete iz kupke krštenja, dakle, prima ga u zajednicu Pravoslavne crkve, a ako kum ne pripada toj zajednici, onda ne može ni novokrštenog da primi i da ga toj pravoslavnoj zajednici predstavi. Konačno, ne može neko dati nekom drugom ono što sam ne poseduje. Ne može rimokatolik podariti novokrštenome radost ulaska u Pravoslavnu crkvu, kad i sam toj zejednici ne pripada. I još nešto. Nemojte mešati prijateljstvo i kumstvo. Ako imaš prijatelja rimokatoličke veroispovesti, ostavi ga da ti i dalje bude prijatelj, a kumstvo detetu poveri pravoslavnom verniku, koji i posle krštenja treba da bude uzor i primer hrišćanskog života svome kumčetu. Neka bude blagosloveno krštenje deteta u Pravoslavnoj crkvi i sa pravoslavnim kumom! o. Dušan

5 komentar(a)

 1. Drugarica katolkinja me je pitala da je krstim u katolickoj crkvi. Slavila je do sada katolicke praznike i zeli da se krsti u njihovoj crkvi . Vencanje je zakazala u pravoslavnoj crkvi jer joj je muz pravoslavac. E sad moje pitanje je sta pravoslavna crkva kaze o ovakvom slucaju?
  Iznenadjena sam pozivom kazu da se kumstvo ne odbija a ova situacija je drugacija.

 2. Valerija (Ćorić) Milošev

  Meni je takođe kršteni kum rimokatolik (hrišćanin) a krštena sam u pravoslavlje (hrišćanstvo). Da li ja u stvari onda nisam krštena?

 3. nikolic marija

  meni suprug i deca nisu krstena.medjutim buduci kum takodje .mene zanima sledece dali moze kuma da krsti mog supruga ona je katolkinja da bi posle moj suprug krstio kuma a kumovi decu i dali moze to sve u isti dan

 4. Miloš Marković

  Da li sam ja nekršten pošto mi je kum na krštenju rimokatoličke vere, što i piše na krštenici koju mi je izdala pravoslavna crkva?

 5. Rastko Vuk

  Poštovani oci,

  Tražim dodatan odgovor na pitanje,
  moja kuma na krštenju kad sam bio jednogodišnje detence je bila rimokatoličke vere i to bivša opatica, majka pokojna moja bila je isto rimokatolik. Otac i jedna sestra pravoslavni a druga sestra koja je najstarija je isto rođena rimokatolik.
  Oče, ja se osećam Srbinom i pravoslavnim hristjaninom, da li možete da mi kažete šta za mene znači kumstvo sa rimokatolicima?

  Blagodarim,
  Rastko

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *