NASLOVNA » Društvo, Inoslavni, TRAGOVI U VREMENU » Katolički biskupi predlažu ukidanje Srpske i Federacije BiH i formiranje četiri regije

Katolički biskupi predlažu ukidanje Srpske i Federacije BiH i formiranje četiri regije

REGIJE BI IMALE „SKROJENE” GRANICE, A ZVALE BI SE – SARAJEVSKA, TUZLANSKA, BANJALUČKA I MOSTARSKA

         Katolički biskupi grme protiv „etničkog inženjeringa“ kojim je nasilno promenjena demografska slika BiH u ratu, ali se i sami služe istim tim oružjem kada predlažu ukidanje sadašnja dva entiteta i podelu države na četiri regije, piše zagrebački „Jutarnji list“.

Taj list navodi da se biskupi, naime, zauzimaju za potpuno teritorijalno-političko preuređenje kojim bi nestala sadašnja dva entiteta, Republika Srpska i FBiH sa svih svojih deset kantona, a zamenile bi ih četiri regije formirane oko najvećih gradova – Tuzlanska, Sarajevska, Banjalučka i Mostarska.

Biskupi se žale da se o njihovom predlogu ćuti i da ga sistematski ignoriše javnost BiH, ali i Hrvatske.

Kako navodi Ivo Tomašević, portparol banjalučkog biskupa Franje Komarice, frapantan je podatak da biskupska politička mapa, ključan deo celog projekta, nije izvorni dokument, napominje Jutarnji list.

On tvrdi da ta mapa nije rezultat promišljanja domaćih istoričara, geografa, politikologa, sociologa, teologa, ekonomista i drugih naučnika i stručnjaka, nego je to karta koja je poslužila UNHCR za dostavljanje pomoći.

Osim porekla, krajnje je čudan i smisao biskupskog dokumenta. Ako se zanemare dve istorijske pokrajine, Bosna i Hercegovina nema pravih istorijskih regija s prepoznatljivim i važnim geografskim, kulturnim, privrednim i drugim posebnostima, kakve su, recimo, Dalmacija, Slavonija ili Istra u Hrvatskoj. Biskupske regije nisu ništa drugo do proizvoljno iscrtane administrativne jedinice, konstatuje hrvatski Jutarnji list.

Zagrebački list ističe da politička žestina proizlazi odatle što je biskupski predlog ponuđen kao alternativni projekat i „dejtonskoj BiH koju podupiru Srbi i trećem kantonu koji podupiru Hrvati“.

Nasuprot etničkim entitetima, regije su koncipirane kao multietničke, a time i multikonfesionalne jedinice.

Granice bi bile iscrtane tako da ni u jednoj regiji ne bude više od 40 odsto pripadnika jednog naroda kako bi se izbegla „politička majorizacija“, navodi Jutarnji.

Kako prenosi njegov portal, „etnički inženjering biskupa je mirnodopski i administrativan, a nije ratni i nasilan, ali nipošto ne isključuje prisilu“.

„Biskupski projekat“, kako ocenjuje Jutarnji, verovatno nije ni jako opasan ni posve bezopasan, kao što nije ni jako značajan ni posve beznačajan.

„Bio bi jako opasan kada bi Katolička crkva imala političku vlast ili političku moć da ga nametne i silom sprovede. Čim bi to pokušala da učini, odmah bi izbio novi balkanski rat u kojem bi učestvovale najmanje tri države: BiH, Srbija i Hrvatska. Nije vrlo značajan zato što Katolička crkva u BiH nema političku moć i što njen politički, duhovni i moralni uticaj na Hrvate u BiH stalno slabi“, zaključuje Jutarnji list.

 

Izvor: http://fakti.org/globotpor/hrvati/dinamit-katolicki-biskupi-predlazu-ukidanje-srpske-i-fbih-i-formiranje-cetiri-regije

2 komentar(a)

  1. Rastko Vuk

    Eeej, kakve sad ima veze crkva i politika da rimski episkopi predlažu da Srpska ode na tri dela… sjajno! Nedodirljivi se bave politikom i krše sve sopstvene norme, niko im ništa ne sme i šta će biti na zemlji jednog dana kad Srba ne bude? Propast, zlo i uništenje

  2. Princ Mishkin

    Ja ipak ne mislim da su nedodirljivi. Procitajte ovaj dole link…..a…a….a….
    http://www.truthcontrol.com/forum/alien-type-summary-%E2%80%93-solipsi-rai
    To da je sve to skuvala Rimska Latinska Jereticka „Crkva“ i Rimski Papa to je nesumljivo kao i to da j eBosna istorijski jedna od tri Srpsk ezemlje: Raska, Zeta i Bosna….i dedovina Svetog Save…sad da vidimo sta ce „Latinke da radjaju“

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *