Католичка литература

Питање:
Помаже Бог часни Оци Пре извесног времена човек који је у Цркви од малена, а сада већ има преко седамдесет година и кога су руководили чувени српски духовници од кога никада ништа што се тиче овог света нисам чуо, веħ само приче о Богу, препоручио ми је за читање “Спјев о Богочовеку” кога издаје римокатоличка црква па ме интересује да ли неко од Вас зна нешто о том делу, јер нисам баш одушевљен идејом да читам дела која нису из ризнице Православља (због моје маловерности ово кажем) , а само дело тиче се провођења неке непокретне калуђерице кроз читав живот Спаситељев, па ми је мало чудна та њена визија, с’ обзиром да не живе у пуноти истине. Да ли јој се неко други можда јавио и да ли је дело писано под велом прелести. Уколико неко нешто зна о овоме био бих му захвалан на одговору. С љубављу
Срђан


Одговор:
Христос Васкрсе драги Срђане! О Богочовеку римокатолици уче исто као и Православна црква, наравно, ако изузмемо ону индиректну везу према погрешном учењу о Духу Светом. Римокатолици нису запали у јерес због основних хришћанских догми, јер су скоро исте, али су пали у јерес због свим погрешног учења о Цркви, где се логично и налазе у сукобу са њом што по св. Кипријану то уоште није добро за њих.
Каве све књиге можемо да читамо? То је релативно питање и зависи како према њему прилазимо? Идете ли на утакмице или какве филмове гледате? Строго гледано то нам није на неку корист али да ли је грех повремено и те ствари погледати? Златоусти каже да јесте јер је губљење времена. Тако и у вези ове књиге коју уопште нисам читао могуће је да је губљење времена? Али имам утисак да није узимајући у обзир да је и св. Василије Велики одлично познавао елинску филозофију. Читање туђих књига ради упоређивања и уопште баљењем богословљем, не мора да значи да је то нешто лоше. Јесу јеретичке књиге прозиване за спаљивање, али не ради оних који су их прозивали, т.ј. оних који су их већ прочитали, него ради оних слабих и у својој вери необразованих јер су оне могле да их заведу. Дакле, на вама је да изаберете и оцените колико можете да издржите читајући неправославне књиге (или вашег духовника – ето вам прилике да се вежбате у светом послушању) . Ако сматрате да ће та поменута књига да вам штети вама мој савет није потребан него просто поступите по логици здра вог разума и немојте да је читате.
Не волим да пишем о књигама које нисам прочитао али ово вам је мој најбољи савет којег у оваквим околностима дајем.
Ваш оЉубо

Comments are closed.