NASLOVNA » KANONI, MOLITVE » Kanon svetom Petru Koriškom

Kanon svetom Petru Koriškom

Glas 4.

Pesma 1.

Irmos: „Crvenog mora pučinu”

Meni što spomen tvoj pevati počinjem u Hrista molitvama svojim, prepodobni oče, blagodat Duha izmoli, molim se, da njome svetlo pohvalim svetlo življenje tvoje, Petre sveti, inoka pohvalio. Od mlada uzrasta, prepodobni, bezmolvijem i krotošću i smirenjem ukrašen ljubitelj božastvene zapovesti javio si se, početak premudrosti najpre strah Božji zavole. Hristova ljubav kad dušu tvoju raspali, nepovratno od sveta pobegavši u pustinju, oče, stigao jesi, gde postom i molitvama Duha svetog riznica, Petre, da budeš udostojio si se.

U borbi s besima po oštrom vučen kamenju plot svoju vide rastrzavanu i kao verni rab Hrista Vladike svoga, Petre blaženi, radujući se pretrpeo jesi.

 

Bogorodičan:

Žene rađaju kao majke, ali ne ostaju deve kao ti, Devo Čista, niti je ijedna Boga rodila,

osim tebe, Bogorodice Čista!

 

Sedalan, glas 8.

Podoban „Premudrosti”

 

Bogorodičan:

Rodila si Onoga koji je pre tebe po Ocu predvečan i osta nepropadljiva, stoga te, Bogorodice, iskreno ispovedamo, proslavljena Vladičice!

 

Katavasija „Otvoriću usta svoja”

 

Pesma 3.

Irmos: „Tvoji pojci, Bogorodice”

Uzdržanja ognjem strasti, oče, popaliv, sveća svetla čistotom javio si se, prosvetli duše naše, prepodobni, što spomen tvoj, Petre, s ljubavlju pojemo. Drvo u dolini uzdržanja, Petre blaženi, zasadio si se blagodaću Duha napajano, i sada plodove dobrodetelji isceljenja pružaš pojcima spomena tvoga.

Žudnjom i ljubavlju za Gospodom svojim od ljudskog sažiteljstva udaljiv se, do neprohodnog mesta stigao jesi, te u peštere i raspuklo kamenje naseliv se, sam kao ptica poživeo jesiu Gospoda gledajući, njegova ispunjavajući naređenja, od njega i blagodat primiv, prepodobni, da isceljuješ bolesti i duhove da odgoniš, zato i sada vapijemo ti,

oče, preblaženi Petre, moli Hrista Boga da grehova proštenje podari štovateljima s ljubavlju svetoga spomena tvdga.

 

Dva puta „Slava, i sada”, bogorodičan.

 

U napasti mnogopletene upavši vragova vidljivih i nevidljivih, obuzet burom sagrešenja bezbrojnih mojih, kao toplom zastupljenju i pokrovu mome, Čisga, pristaništu tvoje blagosti pritičem, stoga, Prečista, iz tebe bez semena ovaploćnom bez prestanka se moli za sve rabe svoje, koji te poju neprestano, Bogorodice

prečista, moleći ga prilježno da oproštaj sagrešenja daruje onima koji dostojno proslavljaju Slavu tvoju.

 

Pesma 4.

Irmos: „Nedokučiva Božija promisao”

Beshleban kao besplotan divljih biljaka jedenjem više nego masnom trpezom ukrepljavan, od blagog Boga pohvaljivan javio si se više nego Izrailj što jede manu u pustinji. Svenoćnim molitvama svojim nisi zaspao na smrt, i sada u svetlosti Gospodnjoj svetlost vidiš, nerazdeljive Trojice sjajem ozarivan, i otuda prosvetli duše pojaca ti. Anđelsko življenje svevidac videv, molitve tvoje poslušav, prvoga anđela na prognanje zle zmije šalje ti, Mihaila arhistragita.

 

Bogorodičan:

Pošto su te svi rodovi izabrali da krasnog dobrotom rodiš Gospoda, izmoli ga, Devo, Mati čista, da molitvama svojim surovih besova najezdu primiri.

 

Pesma 5.

Irmos: „Udivšie se”

Svet kao varalicu omrznuvši, u pustinji u kamenoj pešteri živeći i u njoj ništa nemajući, utvrdi se, i vidljivih lopova, oče, ne poboja se niti se duhovnim dade razbojnicima.

Gavranova mnoštvo i zverova čeljusti, besova, oče, na tebe napadanja za dečje igranje držao jesi, i kao kamenjem molitvama svojimsa stene ih svoje, Petre, odagnao jesi. Zeljanim postom grlo svoje ogorčavajući, tesnim putem i tužnim na zemlji, oče, išao utjesi i u širine nebeske stigao jesi, neizrecivom se lepotom, Petre, naslađuješ.

 

Bogorodičan:

Zaista te slavim kao Majku Božiju prečistu, i tebi kao anđeo kličem: „Raduj se, blagoslovena, obradovana!” Vest i govor koji strepnjom ispunjavaju čudesno obitalište sve tvari, Vladičice!

 

Pesma 6.

Irmos: „Božastveno ovo”

Bogatstvo, prepodobni, za nemaštinu držeći i Hrista za sve to stekavši i više no bogataš radujući se u pustinji, Hristovom ljubavlju nošen, Petre, poživeo. Ne sveza se uzama plotoljublja, slastoljubljem grla ne umrtvi se, od onih u grobu strasti pobegao jesi i nas što pojemo tvoj spomen iz jame strasti izvedi molitvama tvojim.

Zimom, oče, iznurivan, duhovnom toplotom zagrevaše se trpeći, pretrpeo jesi Hrista radi i gordu njihovu na tebe hulu i ponižavane uz pomoć Hristovu oborio jesi.

Ljubavlju, oče, krepljen, onoga što stvori medovnu slast i žuč na krstu nas radi okusi, gorka ti jela ne dojadiše dok ti se blagodaću njegovom u manu ne pretvoriše. Peštera tvoja, prepodobni oče, besova najpre obitalište bivši, sad je časna i sveta crkva božastvena, u kojoj se utvrdi i u kojoj spomen tvoj štujući od bolesti isceljenja primamo.

 

Bogorodičan:

Oružje kojim smo od davnina pleći obložili, Devo, sada uzvraća, jer slovo telesno obloženo rodila jesi, u dve prirode shvaćeno, od kojeg strepe anđelski činovi i kojeg proslavljamo u sve vekove.

 

Pesma 9.

Irmos: „Svak zemnorodni”

Hrista na krstu opominjući se, raspeto življenje imao jesi, i konac blaženi primiv pričasnik božastvene slave javio si se, i zato što s anđelima Bogu predstojiš za pojce s ljubavlju tvoga spomena moli se koliko je od ništega uma moguće pohvale pesmu primi, prepodobni, i milost od Hrista izmoli onome što moli se u pokajanju da posti i tamo k sebi očinski primaš, ako i jeste veliko moljeno.

Na dan blagonaročit, s božanstvenim svetim i vrhovnim učšišca, spomena tvoga slavlje se utvrdi, sa kojima te, oče, u veri praznujući njih što uzveliča i tebe što proslavi Hrista svi veličajmo.

 

Bogorodičan:

Pošto si Cara sviju, Hrista, rodila, od sviju uzvišenija i neporočnija od anđelskih sila, sa Pretečom i apostolima, prorocima i mučenicima, sve svetitelje primivši, kao mati umoli Sina svoga da smireni život i spasenje daruje slaviteljima tvojim, Majke Božije!

 

Svetilan:

Svet si za pustinju razmenio, bogatstvo – siromaštvo stekao, plač – veselje na zemlji imao, pošćenjem plot osušio, molitvama dušu prosvetlio svoju, zbog toga slavom veselja nebeskog obogati te Hristos, veliki darodavac, i stoga te štujemo, oče Petre, vrhovnog apostola imenjače.

 

Bogorodičan:

Kao čoveka rodila jesi Hrista, Anđela Velikog saveta, sveopevana Devojčice, čiji Krst apostoli propovedaše, kojim narode prosvetiše, i prepodobni, uzevši ga, saposnički slediše Sina tvoga, i svi naučiše da Bogorodicu slave i da se klanjaju Rođenju tvome.

 

Stihire na hvalite, glas osmi

U kolesnicu sede što na nebu juri, divni, i dobrodetelji višegrada dostigao jesi isposništvom, iz pustinje gledajući na višnji Jerusalim nadzemni i dostojne počasti za trud i podvige primiv, s nebeskim glavarstvima se raduješ, preblaženi, večnoga blaga naslednik i carstva žitelj postavši, moli se, bogonosni Petre, Spasu svih da umiri svet i spase duše naše.

Podviga strogošću, blaženi, nelažno zaštitiv i blagodaću Duha naoružav se, Amalika pobedio jesi i svako mračno tame napadanje, pomisao očisti i blagodaću Duha naoružav se, pomisao očistiv onog što na visinu mami razobličio si, pobednik nad dusima javio si se, preblaženi, i sanaslednik Hristov javio si se, besplotnih podražavalac postavši, moli se, bogonosni Petre, Spasu svih Vremeno i donje prezrev, bogomudri, visoko i trajno zavoleo jesi božastvenom ljubavlju, jer krst svoj ponese na rame svoje jevanđelski i Boga zavoleo jesi, pošćenjem muški pobediv besovske pukove, s nebeskim se veseliš zborovima kao nepobediv, i prečisti hram želeći beskonačnog života udostojio si se, moli se, bogonosni Petre, Spasu da umiri svet i spase duše naše.

 

„Slava”, glas 4.

Gorama i pešterama i ponorima kao na nebu nastanio si se, biljkama divljim hraneći se, razbesnele strasti plotske umrtvio zmju molitvama prognao jesi i besova navalu trpljenjem pobedio jesi, anđele življenjem zadivio jesi, Boga svedržitelja uzveselio jesi i njemu sad predstojeći moli se za pevače svetoga ti spomena.

 

„I sada”, Bogorodičan:

Izbavi nas od muka naših, Mati Hrista Boga, koja si Tvorca sviju rodila, da ti svi uskliknemo:

Raduj se, jedina, spasenje duša naših!

 

Slavoslovije veliko i otpust.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *