NASLOVNA » Društvo, Pomesne Crkve, TRAGOVI U VREMENU » Kamen temeljac nove crkve postavljen je u Nur-Sultanu, prestonici Kazahstana

Kamen temeljac nove crkve postavljen je u Nur-Sultanu, prestonici Kazahstana

Kamen temeljac nove crkve postavljen je u Nur-Sultanu, prestonici Kazahstana, u nedelju 12.05.2019. godine, u okviru proslave 20-godišnjice Eparhije Astane i Alma-Ate, nakon što je Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit astansko-kazahstanski Aleksandar osvetio kamen temeljac za buduću crkvu Svih svetih prosijavših u Kazahstanu.

Mitropolit Aleksandar je služio uz sasluženje više od 10 arhijereja, među kojima i episkopa iz Belorusije, Ukrajine, i Moldavije.

Službi je prisustvovao veliki broj javnih ličnosti, među kojima ambasadori Belorusije, Srbije i Grčke i, naravno, mnogobrojni pravoslavni vernici okupljeni na molitvi za izgradnju nove crkve.

Pre osvećenja mitropolit Aleksandar je govorio o važnosti crkve u životu svakog čoveka, ističući njen značaj za duhovni razvoj društva i očuvanje tradicionalnih moralnih vrednosti i istorijskog sećanja naroda.

Mitropolit je pomenuo i prisustvo čudotvorne Teodorovske ikone Presvete Bogorodice, koja je donesena u Sabornu crkvu Pokrova Presvete Bogorodice u prestonici. 10.000 ljudi je celivalo ikonu tokom njenog prisustva u hramu.

Ministar za informacije i javni razvoj takođe se obratio okupljenima, posle čega je služen moleban sa činom osvećenja krsta i kamena temeljca.

Dan je okončan prijemom u čast 20-godišnjice Eparhije i postavljanja kamena temeljca za buduću crkvu Svih svetih Kazahstana.

Izvor: Informativna služba Srpske Pravoslavne Crkve

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *