Како се тражи благослов / приступање Светом Причешћу

Питање:
Помаже Бог оче! Пошто сам ја од скоро у вери имам пар питања и недоумица. Занима ме како се приђе свештенику када се тражи благослов и шта треба рећи и како? Занима ме и зашта се обично тражи благослов? Када се прилази Светом Причешћу како се приђе и да ли је потребно нешто рећи?
Јелена


Одговор:
Драга сестро Јелена, Кад прилазиш свештенику, ако га познајеш, рећи ћеш: помаже Бог, оче Јоване, и ако се рукујеш с њиме, пољубићеш га у руку. Ако узимаш благослов од свештеника, прекрстићеш дланове, тако да Ти десна шака буде преко леве и рећићеш: оче, благослови! Свештеник ће Те благословити “имјанословно”, то јест, наместиће прсте десне руке, тако да они представљају почетна слова речи “ихтис”, што на грчком језику значи риба (И – Исус; Х – Христос; Т – Божји; И – Син; С – Спаситељ) , начиниће изнад Твоје главе знак крста и ставити своју десну руку на Твоје крстообразно састављене шаке. Рећи ће уз то: Бог те благословио. Ти ћеш га пољубити у руку. Дакле, свештеник благосиља у име Божје. Он је рукоположењем примио благодат Духа Светога да може раздавати дарове Божје благодати. Верници траже и добијају благослов свога свештеника, епископа или других у презвитерски чин рукоположених духовника, у разним приликама и случајевима, при сусрету или растанку, кад траже благослов за одређена поступања: поласка на пут, почетак неког дела, пред значајну одлуку итд. Ђакони, као и обични монаси, који немају свештеничког чина, не могу благосиљати.
Кад прилазиш Светом Причешћу, прекрсти се док још има неко испред Тебе и одмах скрсти руке на грудима. Пред Светом чашом кажи свештенику своје име, отвори уста и прими Свето причешће, дозволи да Ти ђакон или чтец обрише усне убрусом, узми нафору и врати се на своје место у храму. После причешћа се ништа не љуби (рука свештеника, који даје нафору, иконе) пре узимања и једења нафоре.Немој нипошто излазити напоље, јер Света литургија Твојим причешћем није завршена. Сачекај да сви причесте, саслушај и понављај за свештеником заједничу балагодарствену молитву после Приочешћа и свештеников позив: У миру изиђимо, али опет не пре отпуста и његовог благослова.
Души користан улазак у Цркву Христову жели Ти о. Душан

One Comment

  1. A da li je greh sto sam poceo da se molim Bogu a nisam uzeo blagoslov?