NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Post » Kako se posti sredom i petkom?

Kako se posti sredom i petkom?

Pitanje:
Hristos Vaskrse! Kako se posti sredom i petkom u toku godine-da li samo na vodi, ili ulju ili je dozvoljeno uzimanje i ribe? Postoji li pravilo za to? Još uvek nemam duhovnika pa vas zato molim da mi odgovorite na ovo pitanje. Srećan i Bogom blagosloven Vaskrs želi vam nedostojna sluškinja Božija
Nataša


Odgovor:
Zaista Hristos Vaskrse! Draga u Hristu Nataša, mnogo puta je rečeno i citirano šta Tipik predlaže i zašto. Naša vera nije jutarnja smotra koja se zasniva na nekoj vojnoj „kanonologiji“ što je i ep. Atanasije podvukao u njegovoj najnovijoj knjizici kada je pisao u vezi savremenih problema koje danas Crkva preživljava. I zaista je to apsolutno tačno.
U manastiru je sve jasno jer u njemu postoji nastojatelj (Iguman) kao i Tipik koji mu pomaže da uredi život u manastiru. Život u svetu traži drugačiji prilaz ka ovom pitanju i on je dosta komplikovan; dok u manastiru način života se uslovaljava na bezrezervnom poslušanju a u svetu se zadržava ta lična sloboda što čini da duhovni život bude mnogo teši, jer on traži posebnu duhovnu negu i rukovodstvo (poznata su nam divna svedočanstva „pismenog“ nastavništva optinskih staraca) .
Da bih vam dao dušekorisan odgovor on zavisi od mnogih faktora, i pomenuću samo nekoliko: Ja bih trebao da budem vas duhovnik i morao bih da vas dobro poznajem, i to u smislu: ko ste vi kao ličnost – gde i šta radite; u kojim uslovima živite; kakva je crkvenost vašeg supruga ili roditelja (ako niste udati) ; kakav je odnos vaše dece prema vama; vaše fizičko i duševno zdravlje, ili zdravlje ostalih ukućana i mnogo čega drugog koje izbegavam da pomenem. Ko to sve zna – pa vaš parohijski sveštenik? Treba imati na umu da se po manastirima ne jede meso tako da njega u propisane dane sedmice zamenjuje riba (kada se nalazimo van postova) . U sredu i petak riba se se po manastirima ne služi, a u strožijim ni ulje. Dakle, javlja se pitanje: kako bi mirjanin trebao da protumači Tipik? Da li Tipik zabranjuje jedenje mesa recimo u ponedeljek „mesojeda“? To je stvar tumačenja t.j. stvar za duhovnika. Koliko mi je poznato Tipik nigde ne govori da se ne sme da jede meso recimo u ponedeljak, ali kada je reč o manastirima da on zabranjuje riblje meso. Opet, poznato nam je iskustvo slavnog Valaalamskog manastira, gde je njegov nastojatelj dozvoljavao nekim monasima da jedu meso (oni koju su radili u kovačnici ili manastirskog fabrici – sa teškim metalom) ; dakle, to je bilo u nadležnosti nastojatelja, a ne Tipika koji ranije nije predvideo takvu vrstu poslušanja i teškog rada. Pre svega, svi Tipici su pisani sa ciljem da regulišu monaški život u određenim manastirima (obstezice) , i pitanje je od velikog ekliziološkog izazova, koliko i u kojoj meri oni mogu da se primeni u svetovnom životu? Mi se danas upravljamo po tipiku manastira Save Osvećenog (Jerusalimskim) ili Studijskog manastira (tzv carigradskog) , dok postoje još i Svetogorski, Hrama Svete Sofije ili Velike crkve, Evergetski (m. Bogorodice Blagodeteljnice) , „Markove glave“ kao i kod nas Srba – Tipik Sv. Save. Svi oni imaju svoje posebnosti jer su ih pisali dohovni oci koji su najbolje znali potrebe svojih čeda.
Želim da vam kažem da je „ustavologija“ forma koja pomaže duhovnoj nadgradnji i spasenju ali nije presudna, t.j. najvažnija, jer sve zavisi od pravoslavnog pastirstva sveštenolica koje pred sv. trpezom za vas liturgiše, i koji je vaš duhovni otac. Njegovim blagoslovom možete da potražite i drugog duhovnog oca jer se sve sa smirenjem i poslušanjem blagouređuje u Crkvi. Vaše pitanje treba da je upućeno budnom pastirskom oku sveštenika kojem pripadate i od koga primate svete Tajne tela i krvi Hristovog.
Sa pashalnim pozdravom i blagoslovom, o. Ljubo

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *