NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Post » Kako postiti

Kako postiti

Pitanje:
Dobar vam dan, iskreno odnedavno sam počela citati Bibliju i hoću da počnem da živim pravoslavno hrišćanski, imam milion pitanja ali zasad bi pitala oko postu… želela sam da ovih svih 40 dana postim ali eto nije mi se dalo (zbog bolesti) a sad hoću bar jednu nedelju da postim ali ne mogu ta pre Božića jer zbog ženske prirodne stvari nemogu se pričestiti… da li mogu ovu nedelju nakon Svetog Nikole i kad da počnem u nedelju ili od ponedeljka i da li treba samo na vodi ili? I još nešto kad treba da se ispovedam? E sad ja živim u makedoniji (i zato izvinite na moj Srpski) hvala vam unapred na odgovoru Pozdrav
Tatjana


Odgovor:
Draga Tatjana, Ne posti se samo zbog toga da bi se čovek pričestio. U vreme posta se posti, a u vreme mrsa se mrsi, osim ako iz zdravstvenih razloga postoji potreba za nekom specijalnom hranom, a i to se radi po veri i po meri.
Kažeš da nisi mogla postiti zbog bolesti. Dobro, onda posti čim budeš mogla, jer post je svojevrstan lek, duhovni i telesni. Tako, ako možeš odmah po sv. Nikoli, počni da postiš pa se potom pričesti kada ti prilike budu dozvoljavale, a najpre se ispovedi kod sveštenika koji će te pričestiti. On ti takođe, može reći više o tome.
Puno te pozdravlja i od Boga svako dobro želi, o. Srba

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *