Како ојачати вољу

Питање:
Помаже Бог часни оци! Имам 16 година и у великом сам искушењу већ дуже време. Покушавам да се уздржим од рукоблуда али не успевам у томе. Најдужи период је месец дана, али најчешће је то до десетак дана. Знам да црква забрањује, али ја, иако свестан тога, не успевам да се отарасим тога. Чак и ако успем да се уздржим неко време, нападају ме блудни снови. Не могу да се посаветујем са родитељима јер мислим да ме не би разумели.
После пада у грех гризе ме савест и немам мира и, ако одлучим да то више не чиним, после неког времена падам у заборав на пређашње стање скрушеног духа.
Како ојачати вољу и не пасти у заборав? Нажалост, не постим али немам могућности за то.
Желео бих још нешто да ми појасните: читајући Житија сазнао сам да су се светитељи молили по целу ноћ. Није ми јасно, дали су се молили понављајући једну исту молитву или некако другачије? Свако добро од Господа!
Н.Н


Одговор:
Драги брате, Немогуће нам је победити ни један грех, ако најпре не победимо помисао која води ка њему. А та победа је сасвим једноставна: одбацити такву мисао чим се он јави у нашој глави.
У ту сврху, морамо унапред донети одлуку да ћемо тако поступити. Потом, ту своју одлуку морамо поштовати, морамо остати при речи, и успех неће изостати.
У супротном, ако прихватимо помисао и почнемо да размишљамо о томе, наћи ћемо се опет на истом старом месту, вратићемо се као пас на своју бљувотину.
Молим те прочитај одговор на претходно исто такво питање.
Што се тиче твог другог питања, светитељи су се молили на разне начине: Исусовом молитвом, читањем Псалтира и Акатиста, читањем Светог Писма и молитава из Молитвеника, читањем побожних књига, размишљањем о Богу и спасењу у паузама између молитава, итд. Неки су примењивали више начина од ових набројаних, а неки мање, у зависности од чега су имали више духовне користи и за шта су тада били способни.
Св. Серафим Саровски о томе говори: ” Ако вам, на пример, молитва и бдење доносе више благодати Божије, то бдите и молите се! Ако вам пост доноси много Духа Божијега, онда постите! Ако ли вам више привлачи милостиња, онда милостињу творите. И тако расуђујте о свакој добродетељи, коју творите Христа ради. Ево, ја ћу вам испричати нешто о себи, убогоме Серафиму. Ја сам родом од курских трговаца. И тако, док још нисам био дошао у манастир, ми смо трговали робом, која нам је више прихода доносила. Тако и ви поступајте баћушка. Као што у трговачком послу није вештина у пуком трговању него у томе да се што више прихода добије, тако и у труду хришћанског живота није вештина у томе да се човек само моли, или да само чини какво било друго добро дело. Јер, иако нам Апостол каже “молите се непрестано”, он, ипак, као што се сећате, додаје. ” Више волим пет речи умом својим рећи, него ли хиљаду језиком”. А Господ вели: “Неће свако ко ми говори – Господе, Господе, да се спасе, него онај ко твори вољу Оца Мога”, тј. онај ко врши дело Божје и то са страхопоштовањем, јер – “проклет је сваки ко твори дело Божије с небрижљивошћу”. А дело је Божије ово: “Да верујете у Бога и Онога Кога Он посла – Исуса Христа”. Ако се правилно расуди о заповестима Христовим и апостолским, биће јасно да се наше хришћанско дело састоји не у увећавању збира добрих дела, која служе само као средства за постизање циља нашег хришћанског живота, него у извлачењу из њих што веће користи – тј. у што већем задобијању преизобилних дарова Духа Светога.” Прочитај више о томе овде: http: //svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/Obozenje/Sticanje_Duha_Svetoga05.htm
Поздравља те, О. Срба

Comments are closed.