Како исповедати грехе појединачно

Питање:
Помаже Бог, Имам 18 година и много сам греха учинио. Углавном су то греси везани за блуд (гледање порнографије, рукоблуд, блудне помисли и др.) Бог ме је казнио и разболио сам се. Након тога сам поверовао у Господа и почео да одлазим у цркву и да се причешћујем. Међутим у цркви у коју идем свештеник при вршењу свете тајне исповести само очита кратку молитву. Дакле не тражи исповедање сваког греха појединачно. Можете ли да ми кажете да ли сам ипак требао да одем у неки манастир и да исповедин сваки грех појединачно или је довољно да свештеник прочита кратку молитву. Најгоре од свега јесте што након сваког причешћа паднем у исти грех. Сада се стварно кајем. Задња 2 поста сам постио, али се нисам причешћивао. Страх ме да не примим пичешће на осуду. Шта да радим? Да ли је довољно да лично молим Бога за опроштај (у својој соби) и да приступим скраћеном облику исповести или је неопходно да сваки грех исповедим појединачно. Ово друго баш и нисам у могућности јер не живим близу неког манастира.
Н.В


Одговор:
Драги брате, Свакако да сваки грех треба исповедити. Зашто не попричаш са својим свештеником о томе и затражиш да те прими на исповест? Наиме, понекад народ дође на Причешће пред саму Литургију или у току Литургије, и свештенику је готово немогуће да у тако кратком времену исповеди све детаљно или обрати више пажње на сваког, уколико овај не каже или не затражи мало више времена за исповест.
Поздравља те, о. Срба

One Comment

  1. Bobana Vukovic

    Pomaze Bog, pitanje ako si na Svetoj tajni ispovesti zatajio neki greh, i sad imas dvostruki greh, moze li se ispovediti taj dvostruki greh?