Kako da se oslobodim loših misli

Pitanje:
Pomaže Bog oče.
Javljam vam se po prvi put pa bih htjela nešto da vas pitam, kako da se oslobodim loših misli? Tako mi neke misli dolaze u glavu da je to neverovatno. Od tih ružnih misli počinjem da osuđujem druge, postajem tužna, ničemu se više ne radujem, a još gore je to što sama sebe počinjem da ponizujem da su svi bolji od mene i pametniji i sposobniji, a ja da sam glupa za sve. Prije nisam bila takva, bila sam radosnija, trpeljiva i bolja, a sad, ko da bi padala u neku depresiju.
Posavjetujte me oče, šta da radim da prestanem da budem takva prema drugima i prema samoj sebi? Unapred hvala.
Svako dobro od Gospoda i Presvete Vladičice naše Bogorodice.
N.N


Odgovor:
Draga sestro, Mi, ljudi, u svom razvoju od dečijeg do staračkog doba, prolazimo kroz razne periode u kojima nas obuzimaju različite misli i osećanja. Od dečijeg doba našu pažnju postepeno preokupira najpre jedna, zatim druga stvar, potom ulazimo u svet ideja i pojmova, pokušavamo da proniknemo u svoja i tuđa osećanja. Tako uzrastamo duhovno i sazrevamo, savlađujući jedan po jedan zadatak kojeg postepeno postajemo svesni, u svoje vreme i na svoj način.
Ne čini mi se da se sa tobom dešava išta neobično. Nalaziš se u periodu u kome treba da rešiš neke zadatke koji iskrsavaju pred tobom, kao na primer, da daš sebi odgovor na pitanje: kako da posmatram druge ljude, da li da se upoređujem sa njima…? I slično tome.
Odgovor treba tražiti u smeru: šta ja ustvari volim da radim? Kakav čovek želim da budem? Po pitanju borbe sa pomislima, u ovoj rubrici je bilo više razgovora na tu temu. Evo nekih: http: //svetosavlje.org/pastir/index.php? qa=172
http: //svetosavlje.org/pastir/index.php? qa=293
http: //svetosavlje.org/pastir/index.php? qa=650
Potraži po odgovorima, možda ćeš naći još interesantnih tema.
Pozdravlja te i svako dobro od Boga ti želi, o. Srba

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *