Како да се ослободим лоших мисли

Питање:
Помаже Бог оче.
Јављам вам се по први пут па бих хтјела нешто да вас питам, како да се ослободим лоших мисли? Тако ми неке мисли долазе у главу да је то невероватно. Од тих ружних мисли почињем да осуђујем друге, постајем тужна, ничему се више не радујем, а још горе је то што сама себе почињем да понизујем да су сви бољи од мене и паметнији и способнији, а ја да сам глупа за све. Прије нисам била таква, била сам радоснија, трпељива и боља, а сад, ко да би падала у неку депресију.
Посавјетујте ме оче, шта да радим да престанем да будем таква према другима и према самој себи? Унапред хвала.
Свако добро од Господа и Пресвете Владичице наше Богородице.
Н.Н


Одговор:
Драга сестро, Ми, људи, у свом развоју од дечијег до старачког доба, пролазимо кроз разне периоде у којима нас обузимају различите мисли и осећања. Од дечијег доба нашу пажњу постепено преокупира најпре једна, затим друга ствар, потом улазимо у свет идеја и појмова, покушавамо да проникнемо у своја и туђа осећања. Тако узрастамо духовно и сазревамо, савлађујући један по један задатак којег постепено постајемо свесни, у своје време и на свој начин.
Не чини ми се да се са тобом дешава ишта необично. Налазиш се у периоду у коме треба да решиш неке задатке који искрсавају пред тобом, као на пример, да даш себи одговор на питање: како да посматрам друге људе, да ли да се упоређујем са њима…? И слично томе.
Одговор треба тражити у смеру: шта ја уствари волим да радим? Какав човек желим да будем? По питању борбе са помислима, у овој рубрици је било више разговора на ту тему. Ево неких: http: //svetosavlje.org/pastir/index.php? qa=172
http: //svetosavlje.org/pastir/index.php? qa=293
http: //svetosavlje.org/pastir/index.php? qa=650
Потражи по одговорима, можда ћеш наћи још интересантних тема.
Поздравља те и свако добро од Бога ти жели, о. Срба

Comments are closed.