Како да се изборим са искушењима

Питање:
Помаже Бог! Од недавно посећујем ваш сајт. Пуно ме ствари интересује.
Мајка сам троје деце, уз Бозју помоћ се трудим око њих и мужа. Неке ствари сам питала и нашег свештеника, али понекад ми је и непријатно пошто је мало старији од мене. Па ћу Вас питати: 1. Шта чинити и како се борити кад вас лаже особа са којом живите, он то сматра сасвим нормално. Док ја то немогу да поднесем. 2. Имала сам јако лош период, пошто сам родила треће дете. Осећала сам страх од саме себе. Свештеник ми је прочитао молитву. Речено ми је да постим и да се причешћујем чешће. Сада то и радим, и понекад исто то осећам, али слабије. Речено ми је да је то због грехова из младости и пре крштења. Исповедила сам и то. Како да се и даље борим? 3. Да ли је грех ако желим да мој духовник не буде мој свештеник? Поштујем нашег свештеника јер је сваки по речима Владике Николаја “Анђео Бозји”, али не могу скроз отворено да причам са њим. Некад је врло прек, и не много тактичан. Посаветујте ме!
Н.Н


Одговор:
Драга сестро, 1 – Христос је рекао „Ето, ја вас шаљем као овце међу вукове. Будите, дакле, мудри као змије и безазлени као голубови! ” (Мт. 10, 16.) То довољно говори како је тешко бити хришћанин у овом и оваквом свету. Сваки дан је борба за душу. Труди се да ти сама будеш истинита и моли се Богу да помогне теби, твом мужу и твојој породици.
2 – Сама си се уверила да си на добром путу и да Господ помаже. Зато не одустај, већ читај Свето Писмо и свој Молитвеник. Треба и практично живети по вери а не само умом веровати. Држи постове како је у црквеном календару и иди редовно у цркву на молитву. А ево и шта каже апостол Павле у посланици Ефесцима, глава 6 стихови 10 – 17: „Браћо моја, јачајте у Господу, и у сили моћи његове. Обуците се у свеоружје Божије, да бисте се могли одржати против лукавства ђаволскога. Јер не ратујемо против крви и тијела, него против поглаварства, и власти, и господара таме овога свијета, против духова злобе у поднебесју. Зато узмите свеоружје Божије, да бисте се могли одупријети у зли дан, и одољевши свему, одржати се. Стојте, дакле, опасавши бедра своја истином и обукавши се у оклоп правде, и обувши ноге у приправност за јеванђеље мира; а изнад свега узмите штит вјере, о који ћете моћи погасити све огњене стријеле нечастивога; и кацигу спасења узмите, и мач Духа, који је ријеч Божија.”
3 – Мислим да је добро да нађеш духовника који би ти могао помагати у духовном животу. То не мора бити твој парохијски свештеник, али не прекидај никако везу ни са својим парохијским свештеником. Духовник ће ти то већ објаснити.
Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.