Како да помогнем свом оцу

Питање:
Помаже Бог часни Оци, Имам питање, па бих вас молила да ми одговорите, посаветујете… Отац ми је тешко болестан, прикован за постељу. Мајка га негује, уз њега је све време и то траје већ више од годину дана. Мама се још нада да ће он оздравити (има 68 година, у току операције добио је тешки мождани удар) , али мени се чини да он све више и више губи снагу и с времена на време није свестан ни где се налази… Трудим се ових годину дана да му приближим нашу веру и кажем му да се моли нашем Господу, јер му једино он може помоћи. Бринем се за његово спасење и причала сам му о светој тајни покајања, исповести, Причешћа… Једном је на моје питање да ли да позовемо свештеника (који никада није био у породичној кући где живе отац и мајка сада сами, они се нису венчали у цркви) рекао ДА, а после када сам га питала каже да је то учинио само због мене, да мене задовољи и да не зна шта би исповедио… Чини ми се да много и заборавља, тако да ако би се и присетио неког греха почињеног од раније, све мислим да он то следећи дан и заборави. Шта да радим? Бринем се д а ће нас ускоро напустити, а требао би се припремити… Мислим да му је ову болест Господ на спасење послао, али ако будем чекала на његов позив да свештеник дође како би се исповедио, нећемо га ни дочекати… Иначе, он сада воли и да слуша када му читам књиге светих отаца, не противи се, не хули, каже и да верује у Бога, али не прича о покајању…Мислим да ни не може тако брзо то усвојити С друге стране, хвата га паника, страх, јако му је тешко, а мојој мајци. Како да помогнем свом оцу? Да зовем свештеника мада он јасно не тражи свештеника? Хвала Вам на одговору
Тијана


Одговор:
Бог ти помого Тијана, у црквеним књигама стоји: Човек би најсрећнији био кад би знао какав ће му крај бити.
Твоја велика љубав према родитељима се показује у ситуцаији у којој је твој тата налази. плашим се да ће твоје инсистирање на исповести да донесе контра ефекат, можда би боље било да све лепо испричаш вашем свештенику па кад он остане са њим да му објасни сврху искреног покајања. Читала си да се разбојник на крсту искрено покајао у последњем тренутку, ако се твој тата искрено покаје знај да је Господ милостив и дуготрпљив и да ће примити све оно за шта се он буде покајао.
Ти се моли као и до сада, и нека са твоје стране буде све ваљано урађено, а за остало не брини Господ брине за све нас, и свима нам плаћа по заслугама.
С поштовањем
о. Драган

Comments are closed.