Како да очистим душу

Питање:
Помаже Бог, Интересује ме како да очистим душу од неких ствари које сам направила у свом животу. Јако сам продуховљена и позитивна особа, пратим десет Бозији заповјести и ако икад третирам људе лоше извинем се и настојим да непоновим исто, значи настојим да третирам људе онако како ја желим да будем третирана. То не радим због тога што пише у светим записима да се тако треба опходити него зато што у срцу осјећам да је то исправно… Стицајем околности прије двије године сам се нашла у вези са особом са којом ми није успјело и у међу времену сам затруднила. Након 12 седмица сам абортирала јер једноставно нисам била у ситуацији да донесем то дјете на овај свјет и да га издржавам… У посљедње врјеме доста чујем приче о аборцији (да је аборција смртни гријех јер је убиство) и ја знам да нисам била у ситуацији да другачије поступим. Због тога свега не осјецам грижу савјести а знам да је гријех. Како да очистим душу и себе од овога зла. Знам да себе и Бога немогу слагати, нити ми је то циљ. Ово све ме јако мучи зато што се никад никоме нисам за ово обратила. Када би рекла људима које знам било би осуда и просуђивања разних.. а нико није савршен. Поздрав.
Н.Н


Одговор:
Драга сестро, Пошто твоје питање има низ тема, а које су просто разбацане у питању, покушаћу да ти редом на њих, како их помињеш, одговорим. Лепо је што за себе мислиш да си “продуховљена и позитивна особа”, но то о теби други треба да кажу, они који су осведочени твојом духовношћу и позитивним односом у друштву. Кажеш “пратим 10 Божјих заповести” и то је свакако добро, но Христос је допунио заповести Старога завета новозаветним погледима. Тако Он каже: “Чули сте да је казано старима: Не убиј, јер ко убије, биће крив суду. А ја вам кажем да ће сваки који се гневи на брата својега ни за што, бити крив суду… а ко рече: “Будало” биће крив паклу огњеноме… Чули сте како је казано старима: Не чини прељубу. А ја вам кажем да сваки који погледа на жену са жељом за њом, већ је учинио прељубу у срцу своме” (Матеј 5 глава) . И заповест о љубави, која је постојала у Старом завету (Љуби ближњега својега као самога себе) Христос из корена мења и заповеда својим следбеницима: “Заповест нову дајем вам: да љубите једни друге, као што ја вас љубих, да и ви љубите једни друге” (Јован 13, 24) . Дакле, више није мерило човек и његова љубав, већ Божја љубав. Ми често љубимо “заинтересовано”, волимо тамо где очекујемо да будемо вољени, поступамо према људима онако како би желели да они нама узвраћују. А Христос нас љуби и онда када Га ми вређамо, кад се одричемо од Њега, кад хулимо на Њега. Зато и међу нама треба да влада Христова љубав и Христов поглед на међуљудске односе.
Твој ванбрачни однос са човеком који те је напустио (или ти њега) изродио се у оно што народ каже: “Где двоје дише и треће се пише”, што си свакако морала знати пре но што си се упустила у ту везу. Међутим, то дете си морала родити, омогућити му живот. Ниси имала право на убиство, јер то си “пратила” и у 10 Божјих заповести. А то што те савест не гризе за тако велики грех, требала би посебно да се забринеш. Ми у сусрету са слепим и глухонемим особама готово да ништа не примећујемо на њиховим очима, ушима или језику, а они не виде, не чују и не могу да говоре. Тако је и са твојом савешћу. Она те не прекорева, иако и сама знаш да је абортус грех убиства и да се за тај грех треба кајати целог живота, као што каже и пророк Давид: “Грех је
мој стално преда мном”.
Драга сестро, настој и надаље да живиш продуховљеним животом, гледај да створиш своју породицу, да радосно одгајаш синове и кћери, а моли се Богу да ти опрости грех младости и незнања. Бог се радује сваком покајаном грешнику, као што се пастир радује једној од сто оваца, која је била изгубљена, а коју је нашао. Читај редовно Свето писмо Новог завета, бар једну “главу” дневно, а за сваку недоумицу или питање, обрати се најбоље свом парохијском свештенику или неком од отаца који одговара на овом сајту.
Нека Дух Свети, чији силазак на апостоле славимо сутра, буде твој помоћник у животу, да те благодат Његова испуњава и даје моћ, како би испунила своје високо назначење жене и мајке.
Срдачно те поздравља о. Душан

Comments are closed.