Kako čovek treba da se kaje

Pitanje:
Časni oci, pomaže Bog! Da li bi ste mogli da mi objasnite kako čovek treba da se kaje za grehe? Pročitao sam u „Lestvici“, sv. Jovana Lestvičnika o jednom manastiru, mislim da se naziva Tamnicom, u kome su boravili pokajanici. Oni su svo svoje vreme provodili u vapajima i strašnim podvizima, moleći se da ih zemlja proguta zbog učinjenih grehova. Ovaj primer verni teško da mogu da slede, osim onih kojima je dato. Da li je dovoljno kajanje ako čovek shvati da je pogrešio ili grešio i ispravi svoj život ili treba da teži da se približi primeru pokajanika koje je opisao sv. Jovan Lestvičnik, tj. da svakodnevno opterećuje svoju savest sa mislima: uradio sam grozne stvari, kako sam mogao, ja sam jadan i ništavan, to nije u redu…, i sl.? Da li je samo shvatanje greha i promena života dovoljan izraz pokajanja pred Bogom? Hvala i svako dobro od Gospoda!
N.N


Odgovor:
Bog pomogao Sveta tajna Ispovesti, koju nam je ostavio sam Gospod, svako od krštenih osoba treba da upražnjava, nevezano za Svetu tajnu Pričešća. Da li nam se opraštaju gresi koje smo ispovedali? Da, ali ne svi. Neki od smrtnih greha ne mogu biti oprošteni “ ni na ovom, ni u budućem svetu“ (Mat.12, 31) . Iskreno pokajanje dovodi do razrešenja greha i duhovne kazne. Samo čisto srce, iskreno pokajanje i vera u Gospoda blagorodno čisti prljavštinu greha naših. Da li se stalno trebamo sećati svojih grehova. Da, da ne bi opet pali u njih, ali ne treba prelaziti u krajnost i opterećivati se stvarima koje nisu u našoj moći.
Premili Gospod dozvoljava iskušenja samo onoliko koliko smo spremni da ponesemo. Podvige određuje duhovnik zavisno od jačine vere i duhovne mogućnosti osobe.Rode moj, spoznaj ti svoj greh i kaj se za njega a Svevideći Gospod voli čisto srce i iskrenog pokajnika. Straži i trudi se da što manje činiš greh. Od Gospoda ti želim svako dobro na spas i duše i tela. o.Milan

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *