Како човек треба да се каје

Питање:
Часни оци, помаже Бог! Да ли би сте могли да ми објасните како човек треба да се каје за грехе? Прочитао сам у „Лествици“, св. Јована Лествичника о једном манастиру, мислим да се назива Тамницом, у коме су боравили покајаници. Они су сво своје време проводили у вапајима и страшним подвизима, молећи се да их земља прогута због учињених грехова. Овај пример верни тешко да могу да следе, осим оних којима је дато. Да ли је довољно кајање ако човек схвати да је погрешио или грешио и исправи свој живот или треба да тежи да се приближи примеру покајаника које је описао св. Јован Лествичник, тј. да свакодневно оптерећује своју савест са мислима: урадио сам грозне ствари, како сам могао, ја сам јадан и ништаван, то није у реду…, и сл.? Да ли је само схватање греха и промена живота довољан израз покајања пред Богом? Хвала и свако добро од Господа!
Н.Н


Одговор:
Бог помогао Света тајна Исповести, коју нам је оставио сам Господ, свако од крштених особа треба да упражњава, невезано за Свету тајну Причешћа. Да ли нам се опраштају греси које смо исповедали? Да, али не сви. Неки од смртних греха не могу бити опроштени ” ни на овом, ни у будућем свету” (Мат.12, 31) . Искрено покајање доводи до разрешења греха и духовне казне. Само чисто срце, искрено покајање и вера у Господа благородно чисти прљавштину греха наших. Да ли се стално требамо сећати својих грехова. Да, да не би опет пали у њих, али не треба прелазити у крајност и оптерећивати се стварима које нису у нашој моћи.
Премили Господ дозвољава искушења само онолико колико смо спремни да понесемо. Подвиге одређује духовник зависно од јачине вере и духовне могућности особе.Роде мој, спознај ти свој грех и кај се за њега а Свевидећи Господ воли чисто срце и искреног покајника. Стражи и труди се да што мање чиниш грех. Од Господа ти желим свако добро на спас и душе и тела. о.Милан

Comments are closed.