Kako čitati Sveto Pismo?

Pitanje:
Pomaže Bog, Skoro sam naišao na Vaš sajt i drago mi je da postoji, jer sam baš tako nešto i tražio, da mogu da nekog upitam za savet. Sveto Pismo sam pročitao celo. To je trajalo od ’96-’98. Naravno malo toga sam uspeo da razumem, ali sam jednostavno želeo da ga pročitam. Kasnije sam se ograničio samo na Novi Zavet, koji sam čitao s’ vremena na vreme.
Sada sam rešio da počnem redovno da čitam, svakog dana, ali imam jednu nedoumicu. Zanima me kako čitati Sveto Pismo, odnosno šta raditi posle pročitanog dela? Znam da postoji tumačenje sv. Otaca, ali ja to nemam i verujem da je dosta skupo i trenutno nemam para za to. Jednom ću to kupiti sigurno, ali šta da radim do tada. Negde sam pročitao da ne smemo ni da se usuđujemo da sami tumačimo Sveto Pismo, a ja sam to već radio. Nekako je do mene dospeo jedan kalendar za čitanje Biblije u izdanju društva ljubitelja Biblije iz Vršca. Ne znam da li je to pravoslavna organizacija. U tom kalendaru postoji i metoda čitanja Biblije koju ću Vam napisati, Vi mi recite da li je to ispravno i ako nije dajte mi neki savet. TEKST IZ KALENDARA ZA ČITANJE BIBLIJE: PRVI CILJ
Čitam pažljivo bibliju, po jedan odeljak svaki dan. DRUGI CILJ
Razmišljam o pročitanom tekstu. Naravno neko će se zadovoljiti samo čitanjem biblijskog teksta. I to je već nešto. No, postoji opasnost da se to pretvori u izvršavanje nekog zadatka, ili u neki ritual. Pri razmišljanju o tekstu postavljam pitanja. Posmatram i pokušavam da objasnim i protumačim pročitani tekst. TRECI CILJ
Trudim se da izvšim pročitanu Reč. Sve prethodno navedeno biće nepotpuno ako pročitano i prihvaćeno ne pretvorim u konkretna dela. Ova faza će biti delotvorna samo uz molitvu. Dobro je ovde zapisati određenu zapovest ili odluku, jer se tako bolje pamti. Na ovaj način jača i volja da donesenu odluku i izvršim. M E T O D E Č I T A NJ A B I B L I J E Razmisljam
O kome ili o čemu govori tekst? Ako sam pročitao neku priču „proveravam“ da li sam uočio sve osobe? Ako je tekst iz jedne od proročkih knjiga, ili mudrosti iz Psalama ili poruke iz Novog zaveta, proveravam sebe da li mogu u jednoj rečenici da iskažem nešto o predmetu koji se razmatra? Sta je specifično u ovom tekstu, a što nisam zapazio u drugim odlomcima iz Biblije? Tumačim
Koja je glavna pouka ovog odeljka? Kakav je uticaj imao na one kojima je upućen? Da li me uči o nečem novom o Bogu Ocu, Sinu ili o Svetom Duhu što nisam znao? Da li u pročitanom tekstu ima neka pouka za mene? Primenjujem Da li mi pročitani tekst pomaže da shvatim situaciju ili problem sa kojim se sada suočavam, ili koji se događa u mojoj okolini? Da li pročitani tekst može da mi bude vodilja? Šta je dobro da činim, ili koji primer ne treba da sledim? Ima li u pročitanom tekstu nešto što me zbunjuje ili nešto što ne mogu da prihvatim? Ima li zapovest koju trba da poslušam, ili poziv da menjam način svog razmišljanja ili ponašanja? Da li se od mene traži određeni poduhvat? Da li mislim da je moguća primena napisanog u praksi? Da li iz ovog teksta mogu da crpim neko ohrabrenje, ili da uzmem za sebe neko obećanje? Ima li neka reč koju mogu da ponesem kao podsetnik za ovaj dan? Posle ovako temeljnog čitanja, razmišljanja i proučavanja teksta dolazi trenutak za molitvu. Pre obraćanja Bogu i razgovora sa Njim, razmišljam šta su moje obaveze kojih bi trebalo stalno da se sećam, ali i šta su preokupacije koje remete moja razmišljanja o hrišćanskim delima. Sada je trenutak za molitvu Zašto to ne uradim sa olovkom u ruci? Beležim svoje zaključke koji me obavezuju i kojih treba stalno da se sećam, ali i preokupacije koje narušavaju moje razmišljanje, koje ne mogu da zaboravim, obećanja koja treba da održim, zadatke koje treba da izvršavam, osobe koje treba da posetim. Recite mi šta mislite o ovome i ako to nije ispravno dajte mi neki savet za čitanje Svetog Pisma. Unapred hvala, Nenad.
Nenad


Odgovor:
Dragi Nenade, Pretpostavljam da je to uputstvo nastalo za jedan drugi mentalitet izrazito racionalnog i pragmatičnog čoveka. Ono može da bude korisno u određenim uslovima i kada je upućeno određenoj vrsti ljudi. Ja ne znam koji si ti tip čoveka, i koji metod bi za tebe bio najbolji. Ali ću probati da ti ponudim i drugačije razmišljanje: Pre svega, Sveto Pismo je reč Božija. Naš odnos sa Bogom je ljubav. Sada, zamisli da ti nekoga voliš svim srcem i svom dušom. Nebi li ti bilo drago da slušaš glas ili čitaš reči voljene i željene osobe? Da li bi se ti posvetio izučavanju i tumačenju tih reči, ili bi želeo da jednostavno preko njih ostvariš svoju vezu sa voljenom osobom? Da li bi želeo da poslušaš ono što ti voljena osoba kaže, znajući da i ona to govori iz ljubavi prema tebi, ili bi se upustio u analizu rečenoga, rizikujući da ohladiš taj odnos racionalnim pristupom? To je do tebe.
Reči Svetog Pisma imaju duhovnu silu, čak i kada ih mi ne razumemo. Jer, ako ih mi ne razumemo, naš neprijatelj ih razume i boji se. One su isto što i molitva. One su hrana za dušu. I kao što telo gubi snagu bez hrane, tako isto i duša. Pitanje glasi, da li ti želiš da se hraniš Božijom rečju ili da je izučavaš. Ni jedno ni drugo nije pogrešno, i može se upražnjavati istovremeno. Ali, u svakom izučavanju, čoveku je neophodan vođa i učitelj, bez koga bi lutao i rizikovao da ode stranputicom. Zato postoje škole i studije gde neko svakodnevno vodi nadžor nad onima koji uče. Meni nije poznat slučaj da je neko postao stručnjak i završio neke velike nauke čitajući razne knjige po svom izboru, ili koje su mu drugi preporučivali, onako usput. Moguće je, ali je to težak put.
To bi bilo najkonkretnije i najobjektivnije što bih mogao da kažem po ovom pitanju, ne poznajući onoga koji pita ni njegove želje.
Od Boga ti svako dobro i blagoslov želi, o. Srba

Jedan komentar

  1. I baš mi se sviđa tvoj stav ponizan Nenade, kako pitaš za savjet na kraju. Imaš jedno srce koje želi da uči. To je baš rijetkost, više volimo davat savjete nego pitat za savjet.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *