Када се врши помен за упокојене

Питање:
БЛАГОСЛОВИ ОЧЕ. ИЗВИНИТЕ ШТО СМЕТАМ. ИМАМ ЈЕДНО ПИТАЊЕ. МОЈА БАКА, БОГ ДА ЈОЈ ДУШУ ОПРОСТИ, ЈЕ УМРЛА ЈУЧЕ 19.9. НА ДАН СПОМЕН ЧУДЕСА СВЕТОГ АРХАНГЕЛА МИХАИЛА. А САХРАЊЕНА ДАНАС, 20.9, НА СВЕТОГ МУЧЕНИКА СОЗОНТА. НИСАМ МОГАО ДА ИДЕМ НА САХРАНУ…ПА САМ ДАНАС ПИТАО НАШЕГ СВЕШТЕНИКА ШТА ДА УРАДИМ. ОН МИ ЈЕ РЕКАО ДА ДОЂЕМ У СУБОТУ 23.9. И ДОНЕСЕМ ЖИТО, КОЉИВО, ПА ЧЕМО СЕ ПОМОЛИТИ ЗА ПОКОЈ ЊЕНЕ ДУШЕ. ДА ЛИ ЈЕ ТО ВРЕМЕНСКИ ОДРЕЂЕНО, КАД СЕ ВРШИ ПОМЕН ЗА ПОКОЈНЕ. ШТА ДА НАПРАВИМ ЗА 40 ДАНА И ЈЕДНУ ГОДИНУ. КОЛКО ПУТА МОГУ ДА ВРШИМ ПОМЕН. ЈЕЛИ ТО ИСТО КАО ПАРАСТОС. ОПРОСТИТЕ МЕНИ ГРЕШНОМ.
Н.Н


Одговор:
Бог Вам помогао! Драги у Христу Господу брате, свештеник Вас је добро посавјетовао. Субота је дан за молитве за упокојене. Претпостављам да се у том храму гдје Вас је свештеник позвао суботом служи Света Литургија на којој се врши помен упокојених. Обратите се свештенику код кога сте договорили овај парастос и он ће Вам све детаљније, боље и љепше објаснити, него ја овако преко нета. срдачно о Страхиња

One Comment

  1. Pomaže Bog, moja majka se upokojila 07.04.2021., pomen za 7 dan smo dali 13.04. jer mi je sveštenik rekao da je dan smrti računa kao prvi dan. Obilježavanje 40. dana za pomen mami pada 16.05. (nedjelja), ako je prvi dan kod računanja, 07.04., tj. dan smrti.
    Neko kaže da se daje pomen i 9. dana, a kažu da je i subota dan pomena za upokojene. Mene buni što neko dan smrti, računa kao prvi dan, a neko dan nakon smrti računa kao prvi dan. Da li je to svejedno kako se računa? I da li 9. dan treba obaviti pomen.
    Hvala unaprijed.
    Olivera