Када почиње нови дан

Питање:
Недавно сам прочитала да по црквеним правилима нови дан Господњи почиње после вечерње службе. Веома сам се изненадила и уплашла да можда годинама постим на погрешан начин. А, искрено, никада се нисам сетила да питам. Ја сам постила тако што сам сматрала да нови дан почиње у поноћ (12: 00) када се следеће ноћи и заврсава и почиње нови. Да ли сам грешила?
Верица


Одговор:
Драга сестро Верице, Немој се плашти да си нешто погрешила у вези поста. Дневни круг богослужења почиње деветим часом (код нас то одговара трећим сатом после подне, дакле у 15 часова) и наставља се вечерњем и повечерјем. Дакле, са овим богослужењима почиње и прослављање сутрашњег празника или неког Светог. Богослужење се наставља полуноћницом (сама реч каже да се служи после поноћи) , затим јутрењем, првим, трећим и шестим часом, чином изобразитељне и, као круна дневног богослужења, Светом литургијом. То је дневни круг богослужења. Међутим, то се не односи и на пост, јер пост се рачуна од почетка календарског дана, значи од поноћи и траје до краја тога нада, до поноћи. Тако среда и петак, као дани поста, не задиру у дане испред или иза, јер су ти дани у које се мрси. Исто важи и Велику суботу, иако се на Светој литургији, која се служи после подне, чита јеванђеље о васкрсењу и свештеник замењује тамне одежде светлим, пост траје све до јутарњег богослужења, а које обично почиње у поноћ.
Мир и радост у Господу жели Ти
о. Душан

One Comment

  1. Да ли може простије да се одговори:
    Када почиње нови дан у Православљу, ово питам јер неко говори, ако је данас пост на води, да од ређеног времена, после 4 сати по подне, се може јести на уље јер наступа нови дан. Да ли је ово истина.