Кад палити свијеће уснулима

Питање:
Помаже Бог! Интересује ме кад је најбоље палити свијеће мртвима и да ле је потребно на сваки светац палити свијећу за тог свеца. Којим данима се не смије прати веш и купати, осим црвеног слова? Ако се човијек нађе у ситуацији да мора опрати косу на неки светац, како то учинити а да се не огријеши?
Вида


Одговор:
Бог ти помого, Сваки наш долазак у храм Божији, нам пружа прилику да се поред молитве за наше сроднике сетимо и за наше покојнике палећи притом свеће. Увек је добро палити, наравно прво за живе па онда за умрле.
У многим храмовима постоји давнашњи обичај да се “за живе” свеће пале “горе”, а “за упокојене” -“доле” односно на местима која су у цркви или поред цркве за то нарочито одређена.Суштински нема никаквог значаја где палити свеће, јеру Богу нема мртвих, већ су сви живи, и они који су се упокојили и они који још живе, будући да је наш Бог, како каже Св. Писмо, “БОГ ЖИВИХ, А НЕ БОГ МРТВИХ” Послове као што су прање веша и остале кућне обавезе не треба радити недељом и празником, а купање? Шта ће мо са човеком који ради у руднику или ливници и коме се трећа смена завршава у празнични или недељни дан? Па наравно да ће морати да се окупа и косу да опере. Све то зависи од ситуације у којој се налазимо. Ми као грешни људи треба да бринемо о много већим лошим стварима да их не радимо, а то да ли ће неко опрати косу или се окупати сасвим је не битно. Свако добро ти желим од Господа о. Драган

Comments are closed.