NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Sveto pismo i tumačenja » K SVETLOSTI JEVANĐELJA HRISTOVOG (DUHOVNA RAZMIŠLJANJA NAD JEVANĐELJEM PO MARKU)

K SVETLOSTI JEVANĐELJA HRISTOVOG (DUHOVNA RAZMIŠLJANJA NAD JEVANĐELJEM PO MARKU)

 

K SVETLOSTI JEVANĐELJA HRISTOVOG
(Duhovna razmišljanja nad Jevanđeljem po Marku)

 

 
KRATKI ŽIVOTOPIS NOVOMUČENIKA I ISPOVEDNIKA EPISKOPA GRIGORIJA LEBEDEVA
 
Episkop Grigorije (na krštenju Aleksandar Aleksejevič Lebedev), rođen je u Kolomni, u Moskovskoj guverniji, 12. novembra 1878. godine. Njegov otac, Aleksej Mihajlovič Lebedev, duhovno čedo mitropolita Moskovskog Filareta (Drozdova), bio je sveštenik pri Uspenskom ženskom manastiru u Kolomni, a njegova majka, sveštenička kći, bila je dobra, veoma pobožna i crkvena žena, ali se na žalost upokojila mlada, ostavivši za sobom osmoro dece uzrasta od šest meseci do šesnaest godina.
Po završetku Duhovne škole i Seminarije u Kolomni, mladi Aleksandar odlazi na Kazansku Duhovnu Akademiju. Tu je na njega naročit utisak ostavio rektor Akademije, Visokopreosvećeni Antonije (Hrapovicki), koji ga je u mnogome i usmerio na monaški put. Po završetku studija (1903), dobija mesto profesora omilitike i liturgike. Godine 1921. u manastiru Zosimovska pustinja biva postrižen u monaštvo sa imenom Grigorije. Potom odlazi u Danilovski manastir u Moskvu, gde je bio poslušnik kod starog crkvenog kanoničara, magistra bogoslovlja, episkopa Volkolamskog Teodora (Pozdjejevskog). U toj monaškoj obitelji bio je posvećen u čin jerođakona, jeromonaha, i na kraju arhimandrita.
Godine 1923. izabran je za za episkopa Šliselburškog. Hirotoniju je sa ljubavlju obavio Najsvetiji Patrijarh Tihon u Moskvi. Savremenicima su ostale u sećanju Patrijarhove reči: „Šaljem vam biser“. Uskoro je vladika Grigorije stigao u Petrograd.
Njegovo episkopsko služenje otpočelo je u teško vreme za Crkvu. Crkveni brod potresali su mnogi raskolnički pokreti, u prvom redu – obnovljenstvo. Trebalo je sačuvati čistotu Pravoslavlja i plamenom pastirskom revnošću pokazati svima životvornu silu Duha Svetoga. Episkop Grigorije je svojom molitvenošću i propovedničkim darom zadobio ogromnu popularnost i duboku ljubav petrogradske pastve. Tada se pojavio sukob između mitropolita Sergija i mitropolita Josifa. U vreme svoje službe u Petrogradu vladika Grigorije bio je naročito blizak sa josifovskim sveštenstvom. Ne prihvativši prosovjetsku politiku mitropolita Sergija, ali i ne pristupivši formalno mitropolitu Josifu, vladika Grigorije je izabrao odlazak u mirovinu.
Za pet godina svoga episkopovanja bio je tri puta hapšen. Napustivši Lenjingrad 1928. godine, nastanio se isprva u rodnoj Kolomni, a zatim u Kašinu, gde je živeo sve do hapšenja u leto 1937. godine, nakon čega mu se gubi svaki trag u lavirintima Gulaga.
Kakav god bio kraj njegovog zemaljskog života, episkop Grigorije pripada liku novomučenika i ispovednika Hristovih, koji su pokazali veliku slavu Pravoslavne Crkve u teškim vremenima gonjenja i iskušenja.

2 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *