NASLOVNA » Jerej Ivan Delić

Jerej Ivan Delić

Jerej Ivan Delić
Jerej Ivan Delić

Jerej Ivan Delić je rođen 16. oktobra 1970. godine u Čačku od oca Branislava, profesora srednje škole i majke Mare, radnice. Osnovnu i srednju Tehničku školu (zanimanje elektrotehničar za mreže i postrojenja) završio je u rodnom gradu.

Upisao je i jedno vreme studirao na Tehničkom fakultetu u Čačku. Posle odslužene armije okrenuo se Bogu i Majci Crkvi i započeo prilježno služenje istoj u Pravoslavnoj narodnoj hrišćanskoj zajednici pri hramu Svetog Vaznesenja u Čačku.

Sa željom da se još više posveti Bogu i Crkvi upisuje Bogoslovski fakultet Srpske Pravoslavne Crkve (današnji Pravoslavni Bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu) 1994. godine.

U toku studiranja se venčava sa Bosiljkom Prole, pobožnom pravoslavnom hrišćankom iz Banatskog Novog Sela, u Čačku 8. novembra 2003. godine.

Fakultet završava 2007. godine sa dplomskom ocenom 9. Jedno vreme, od 2004. do kraja 2006. godine, je radio kao arhivar i bibliotekar pri Crkvi Ružici i Kapeli Svete Petke na Kalemegdanu u Beogradu.

Posle dobijanja kanonskog otpusta iz Eparhije žičke i prijema u Eparhiju banatsku biva rukopoložen u đakona u nedelju 11/24. avgusta 2008. godine u Zrenjaninu u hramu Uspenja Presvete Bogorodice, da bi posle samo četiri dana bio rukopoložen u časni čin sveštenika (jereja) u Bavaništu, takođe u hramu Uspenja.

Rukopoložio ga je Njegovo Preosveštenstvo Episkop banatski Nikanor.

Komentarisanje nije više omogućeno.