NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Pravoslavni brak i porodica » JEDNOM ZA CEO ŽIVOT – RAZGOVORI SA SREDNJOŠKOLCIMA O BRAKU, PORODICI I DECI

JEDNOM ZA CEO ŽIVOT – RAZGOVORI SA SREDNJOŠKOLCIMA O BRAKU, PORODICI I DECI

<< prethodna    [ sadržaj ]    sledeća >>

 

JEDNOM ZA CEO ŽIVOT
Razgovori sa srednjoškolcima o braku, porodici i deci
 

 
Predgovor autora
 
Ovi razgovori su nastali kao krik očajanja zbog viđenja onoga što se dešava u savremenoj porodici. Odakle mladi ljudi crpe svoja poznanja o porodici i braku? Gledajući svoje roditelje, koji večito prave skandale i s plavog ekrana. O tome da brak može da bude večan i da se prava ljubav i vernost mogu naći i danas, oni mogu samo da maštaju, jer svojim očima to ne vide. Zadatak koji sam sebi postavio dolazeći na predavanja kod učenika treće godine srednje škole bio je vrlo jednostavan: da svedočim o tome da sve ovo realno postoji, da oni mogu da zavole istinski i da isto tako mogu biti voljeni. Međutim, ljubav je naravno, trud.
Želeo bih da verujem da će se jednog dana u školama ponovo pojaviti predmet kao što je „Etika i psihologija porodičnog života“ (ali, za razliku od stare, sovjetske varijante s pravoslavnim pogledom na porodicu), jer fizičar ili hemičar će postati jedan od hiljade, iako se ovi predmeti uče po nekoliko godina, a porodicu će osnovati skoro svi, međutim, u školama se o tome ništa ne govori, u najboljem (u stvari u najgorem) slučaju uvodi se seksualno obrazovanje.
Ove besede bile su namenjene učenicima treće godine srednje škole u gradu Taldomu. Tek u poslednjoj godini pred maturu bilo je moguće dotaći se nekih tema koje se tiču intimne strane braka.
Tekst razgovora u ovoj knjizi je širi od svake realne besede u školi. U zavisnosti od auditorijuma i od pitanja koja se rađaju u slušaocima bilo je govora samo o određenom delu teme. U knjizi je navedeno ono što je moglo biti rečeno.
Filmovi koji se pominju u 4. i 6. besedi mogu se nabaviti u pravoslavnom medicinsko-prosvetnom centru „Život“. Film „Ne ubij“ može u potpunosti biti zamenjen filmom „Nemi krik“. U ovom centru se može naći mnogo drugih zanimljivih materijala. Adresa centra je: 125167 Moskva, Krasnoarmejska ul. 2/2, Hram Blagovesti Presvete Bogorodice. Telefon: (095) 212-64-95.
Ako se neko odluči da nastupi pred učenicima starijih razreda s predavanjima o braku želeo bih da pomenem knjige i filmove koji mogu da mu pomognu u tome: 1) videofilm „Crkva ne ćuti“ (to su besede protojereja Dimitrija Smirnova s učenicima starijih razreda, koje se mogu nabaviti u centru „Život“; neke misli iz date besede se navode u ovoj knjizi); 2) videofilm „Početak“ (beseda pedagoga S.J.Avdejenko s učenicima starijih razreda, studija „Radonjež“); 3) knjiga „Pubertet. Kako se pravilno udati“ (knjiga istog pedagoga, delimično se podudara s besedom u videofilmu „Početak“ ali u njoj ima mnogo novog materijala. Ima nekoliko izdanja, postoji i audio varijanta ove knjige); 4) knjiga Vere Prisjolkove „Neuspešna udaja i vaspitanje deteta od strane jednog roditelja“ (istinita priča o jednom žalosnom pokušaju crkvenog braka). Moskva, izdavačka kuća „Blago“, 2000.g. 5) Knjiga „Ljubav i vera“ protojereja Artemija Vladimirova. Moskva, 2001.g.; 6) Zbornik materijala za zaštitu života na CD-romu s pravoslavnih resursa na internetu (centar „Život“).
 
Sveštenik Ilija Šugajev

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *