NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Vladika Nikolaj » JEDINI ČOVEKOLJUBAC

JEDINI ČOVEKOLJUBAC

 

JEDINI ČOVEKOLJUBAC
 
ZNAČAJNI SNOVI
 
Ima zbivanja u ljudskom životu koja ne podležu objašnjenju empirijske nauke. U takva zbivanja spadaju i snovi. Empirijska nauka našeg vremena, koja je zaista stekla velike zasluge na fizičkom planu, ne usuđuje se čak ni da pusti svoje pipke u zagonetnu oblast snova. Niti priznaje značaj snova niti ga odbacuje. Prosto, neće ili ne sme da se unese u mrak te tajne. Otuda klevetaju nauku svi oni koji se pozivaju na nauku kad govore, da su svi snovi pusta sujeverica.
Od pamtiveka ljudi su pridavali izvesnu pažnju snovima. Svuda po svetu, i na Istoku i na Zapadu, više u naše vreme na Istoku nego na Zapadu. Gle, čovek nerazvijen ili zapušten duhovno, ne ume da se koristi ni svojim budnim stanjem, kamo li će snovima. Nama su poznati mnogi snovi iz savremenog života, koji su se obistinili, bilo na neki dobitak ili gubitak, ili na pompu ili na zastrašivanje. Kao što i Jov govori Bogu: „Strašiš me snovima i prepadam se utvarim“ (Jov. 7, 14).
U Starom Zavetu su opisani nekoliki izvanredni i slikoviti snovi, kao: „Jakovljevo snoviđenje“ „nebesne lestvice“ (I Mojs. 28, 11-16); pa snovi Josifa, zbog kojih su ga braća omrzla i prodala u Misir (I Moj. 37, 7); pa snovi faraonovi, koje je Josif tumačio, a koji su se ticali sudbe Misira (I Moj. 41, 18-24); pa snovi cara Navuhodonosora, koje je Dani