NASLOVNA » Duhovni život, snovi, borba sa iskušenjima, PITANJE PASTIRU » Iznenadna lenjost za rad i molitvu

Iznenadna lenjost za rad i molitvu

Pitanje:
Poštovani oče, završila sam fakultet, počela da radim i jako uznapredovala na poslu. Non-stop sam radila i više od svega volela da radim. Odjednom se nešto desilo sa mnom. Preko noći sam postala lenja i više nisam mogla da zamislim da bilo šta radim, čak ni posao koji radim. Uopšte nisam mogla ni da mislim. Mučim se da saberem dva jednocifrena broja. Kada pročitam molitve, počne nešto grozno da se skuplja u mom telu, počne da mi se povraća i kao da želi da se odvoji iz glave. Kao da ne daj Bože isterujem samog đavola. Molim vas za pomoć i savet. Kao što mi je mrsko da radim, mrsko mi je i da se molim. Uvek sam težila uspehu, molila Boga za pomoć. Zahvaljivala mu se. Bila ponizna. Nisam se uzdizala uspehom, nego sam se molila da održim uspeh. Preko noći sve se promenilo i postaje samo gore. Stalno osećam kao da mi nešto grize obraz i uvo, težinu da mi nešto sedi na glavi. Ne mogu da se ne uplašim. Posle službe u crkvi meni bude mnogo bolje, ali ja ubrzo nastavim sa strahom i negativnim razmišljanjem, zatim mi se ponovo sloši.

Ana

 


 

Odgovor:

Pomoz Bog.

Draga u Hristu Ana,

Ovo je teško pitanje. Izgleda da je depresija i nju morate ozbiljno da shvatite da ne dođe nešto još gore. Ona je u bogoslovskom rečniku poznata kao uninije. To je duhovno stanje koje može da se hemijski ostvari u našem telu kada nastaju ogromni problemi.

Ne preporučujem nego izričito tražim da obavezno pročitate sv. Jovana Lestvičnika i njegovu Lestvicu. Od početka do kraja. Ona je naša pravoslavna psihologija i vrlo uspešno rešava probleme koji ponekad nastaju izmeću „some“ i „psihi“. Dakle između duhovnog i fizičkog čoveka što je ovaj naš čovek u celom. Lestvicu imamo i na našem sajtu. Ako to ne uradite, kao pastir slabo šta Vam mogu pomoći. Molim vas učinite mi to. I posle ćemo da razgovaramo. Hvala.

Iskreno Vaš,

o. Ljuba

2 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *