Избегавати свађе

Питање:
Помаже бог, Оче! Хтела бих да питам да ли је исправно склонити се од неких људи који ти не одговарају, избегавати их, да не би дошли у искушење да се, не дај Боже, посвађате, или кажете нешто увредљиво, или урадимо било шта што није богоугодно?
Марица


Одговор:
Помаже Бог сестро Марице, Псалмопевац Давид почиње свој славопој Богу овим речима: “Блажен човек који не иде на веће безбожних, и на пут грешних не стаде, и на седалиште погубника не седе. Него је у закону Господњем воља његова и у закону Његовом поучава се дан и ноћ” (Псалам 1, 1-2) . Свакако да је добро, бар привремено, уклонити се из друштва особа које су проблематичне или спремне да у души Твојој изазову немир, да не кажем и злу вољу. Наш народ каже: “С ким си – такав си”. Па да неби потпали под утицај рђаве и нездраве средине, људи настоје да се заштите, као што се штите од неке инфекције или заразне болести. Ако би било коментара на избегавање дружења са појединим особама, можеш им и отворено рећи који је разлог. Ти желиш да будеш у миру и добрим односима са свима из Твог окружења, али ако неко свесно настоји да унесе немир и злу вољу, онда је боље са таквим се не дружити или како то опет народна мудрост каже: “Паметнији попушта”. Свети апостол Павле каже: Ако је могуће, колико до вас стоји – имајте мир са свима људима (Рим. 12, 18) . Пази, Апостол каже: ако је могуће, колико до вас стоји. Значи, треба искористи све могућности да код тих особа дође до промене понашања, да они ускладе своје поступке и речи према особи која не прихвата њихов став, да конкретно Тебе поштеде непристојности и неодговорности.
Време је Великог часног поста, време успостављања добрих односа међу људима, време праштања, па то време треба искористити и за што боље међусобне односе, како би у заједничкој радости дочекали и славно Христово васкрсење, да сви чујемо и испунимо васкршњу песму: опростимо све васкрсењем! Срдачан поздрав – о. Душан

Comments are closed.