IZABRANE BESJEDE

 

PISMA ARHIMANDRITA JOVANA (KRESTJANKINA)

Krst
 
Draga moja N.!
A znate li Vi da se sa krsta ne silazi, već sa krsta skidaju? A ukoliko Vaš krst mužestveno donesete do kraja, daće Vam se veliki duhovni plod koji će preobraziti Vašu dušu i nahraniti i Vaše bližnje. Posebna je teškoća što će i neprijatelj ljudskog roda ustati na Vas, razdražen blagotvornim dejstvom vaše sastradalnosti, koja je početak ljubavi. A mi nemamo ni snage ni umenja, uvidevši nalet vražiji, da mu se suprotstavimo. A opet moramo to da radimo.
Dajte da krenemo sa usiljenom molitvom Bogu o pomoći i molitvom apostolu ljubavi Jovanu Bogoslovu i još molitvom za G. i za sebe istovremeno. Pročitajte 1. poslanicu Korićanima, glavu 13, koju ćemo uzeti za primer hrišćanske ljubavi i makar korak po korak je izvršavati u životu. Vladika Antonije navodi primer iz svog života kako je jednom dugo, godinama morao moliti Gospoda za ljubav prema čoveku koga duša nije primala. Eto, da se i mi potrudimo.
Sami ne preduzimajte korake ni prema razvodu ni prema supružničkim odnosima, jer niste ništa ni obećali G.. Samo se molite da u duši otopli hrišćanska ljubav, jer je prvi korak već učinjen; žalost i stradanje put su ka ljubavi. Draga moja, podvig je svaki težak, a Vaš osobeno. No, hrišćanstvo, ukoliko to nisu samo lepe reči, takvo i jeste. A rezultat podviga je život sa Bogom, u Bogu i na večno.
Eto, Vi ste u svoje vreme mogli zaboraviti na sebe radi N. Potom ste zaboravili na sebe radi sastradanja čoveku na putu pogibelji. Sada je vreme da zaboravite na sebe, radi ljubavi Božije.
Dajmo Gospodu naše srce i on će ga napuniti takvom ljubavi, da će postati svetlo živeti u njoj i N. i N. i G.. Draga moja, ja ću se o tome moliti za Vas. A vama je potrebno da osetite i umor i pad i na kraju, da upoznate veliku silu Božiju koja preobražava svet i čoveka.
A za N. se takođe molite, izmolite joj mladoženju. Za drugoga je nećemo dati. Tako, živite sa G. kao dobri susedi, sa bliskim N. ljudima, pomažući jedni drugima u nošenju životnog krsta. I, Gospod, za vaš zajednički trud i trpljenje, poslaće olakšanje, a vremenom će taj krst sasvim i nestati.
Što se tiče duhovnika, ja bih Vam posavetovao da se zaustavite na ocu T.. Makar i retko, dolazite kod nas da se kod njega ispovedite i porazgovarate sa mudrim i zrelim čovekom.
Biće to za Vas i odmor i pomoć i opuštanje. Obavezno to treba da radite. Vaš odnos prema G., velika je vražija opekotina za Vas. A od njega ne treba bežati, već se boriti.
Božiji Vam blagoslov na trud ljubavi radi Boga.
 


 
Draga u Gospodu V.,
Vašu molbu o molitvi za vašu porodicu, a naročito za sina, ispuniću. No, isceliti mališana, koliko god da to želite, ne mogu. Izgleda da je njegova bolest Božije obraćanje svima vama. To je krst vaše porodice, a ko može sporiti sa Bogom?
Tako i Vi, molite se, pričešćujte se po mogućnosti češće. I sebe i njega pričešćujte i učite se da živite po zapovesti Božijoj. Tako će postepeno sve u životu, a i sam život početi da se preobražava i Vaš krst će biti na spasenje cele Vaše porodice.
Neka Vas Gospod ukrepi u veri, nadi i ljubavi.
 


 
Draga O.V.,
Nošenje krsta i uzlaženje na njega ni za koga nije bilo bezbolno. A bez krsta nećemo videti Hrista. Izbor krsta pravi se jedanput, a ostalo vreme života sa njim sastoji se od toga šta krst nudi. Izbor ste učinili kada ste pošli za udovca. To znači, ukoliko je supružništvo i sazdanje nove porodice krsni podvig, sazdanje porodice na tuđem temelju dvostruki je podvig. Neka Vas Bog umudri i ukrepi. Mnogo zavisi i od Vas same. Sada, kada ste se iznenada usredotočili na sebe i svoje nevolje, odeljujući se od porodice na „ja“ i „oni“, reći ću Vam samo jedno: kod Vas su se ukrstila dva suprotna shvatanja života i to se nije sada dogodilo, već kada ste dali saglasnost da živite sa tim čovekom, a znači da je sve to bilo založeno u osnovu Vašeg životnog krsta. A odluku o tome da li nositi taj krst do kraja, ili ga odbaciti i uzeti drugi, za koji mislim da nije manje težak, moraćete doneti sami.
Draga O., životu uči sam život. Treba misliti i o sebi i o Z. i o suprugu. No, ukoliko svesno grešimo, na druge taj greh ne možemo prebaciti. Taj drugi odgovara za svoje, a mi za svoje. Neka Vam Bog pomogne, a naše delo i moje i oca G. je samo da se molimo za Vas i za sve ko kod nas dolazi. Ne zaboravite da mi nismo pioni u životu, već satvorci Bogu.
Umudrujte se.
 


 
Draga u Gospodu T.,
U trpljenju Vašem spasavajte duše vaše.
Kuda god da krenemo, naš spasiteljni krst neće biti lakši. Spoljašnje nevolje privremeno otstupaju, ali se u isto vreme javljaju unutrašnje, još teže i dublje.
O pitanju preseljenja treba da razmislite zajedno sa kćerkom. Na tom konzilijumu i procenite gde Vas čekaju sa ljubavlju i prostotom srca. Postoji li takvo mesto? A najsigurnije je tražiti Boga, živeti životom Crkve, njenim Tajnama, a to znači početi ispunjavati Vaše obećanje da ćete živeti verom. Jevanđelje čitajte stalno. Neka Vas Bog umudri.
 


 
Draga L.,
Treba se kao prvo lečiti, a kao drugo pomoliti se o darovanju čeda svetim pravednim Joakimu i Ani, roditeljima Svete i Pregblagoslovene Djeve Bogorodice, i svetim pravednim Zahariju i Jelisaveti, srećnim roditeljima Jovane Preteče. Eto, Vi se bojite krsta, ali mimo Vas on nikako neće u bilo kom slučaju, bude li dece ili ne. Već to što ste sazdali porodicu, samo po sebi nalaže krsni podvig. I čega sve nema na putu nošenja tog krsta: i odnosa sa mužem i bolesti i tuge za decom kada ih nema i tuge kada ih ima i kada trebuju strpljiv odnos. I samo tuga i jad i briga i sekiracija.
A odsustvo dece je jedan od glavnih razloga zbog koga se brakovi raspadaju. Tako, lečite se i neka Vas umudri Bog.
 


 
Draga u Gospodu O.
Operaciju E. treba uraditi obavezno i upravo u nežnom dečijem uzrastu, dok ne shvata nedostatak u svojoj spoljašnosti. Ukoliko to ne uradite sada, posledica može biti njena životna tragedija. Ona je devojčica i buduća gospođica. Setite se sebe u mladalačkom uzrastu i odnosa prema svojoj spoljašnosti. Za posao supruga molite se svetom mučeniku Trifonu i važno je razumeti da je suprug, po Božijoj zapovesti, dužan raditi da nahrani sebe, svoju porodicu i svoja čeda i u znoju lica svog zarađivati hleb svoj. To će i biti na slavu Božiju. Što se tiče roditelja, draga moja, za sada nisu roditelji Vaš krst, nego ste Vi za celu porodicu njihov krst, i to ne mali. Neka im da Bog trpljenja, a Vama da da Bog mudrosti da u njihovu porodicu donesete veru ne rečitom propovedi, već samim životom u Hristu, gde je ljubav na prvom mestu. Bog sa Vama.
 

   

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *