IZABRANA DELA I ČLANCI

 

IZABRANA DELA I ČLANCI
 

 
O PASTIRU I PASTIRSTVU
 
OSNOVNA NAČELA PRAVOSLAVNOG PASTIRSTVA
 
Opšti uslovi pastirskog uticaja – pastirski i bogoslovski
 
Odredili smo suštinske crte pastirskog raspoloženja, koje je glavna delatna sila pastirskog delanja. Ali prvo se treba zadržati na ovoj definiciji da bi se dala jasnija definicija glavne tačke pastirskog delanja – pastirskog raspoloženja. Na koji način je ono delatna sila?
Osnove za rešavanje ovog pitanja su dvojake, to su posmatranje života i osnove koje se iz toga dobijaju, ili empirijske i filosofske, koje proističu iz učenja o slobodi, i bogoslovske, uz pomoć kojih se i jedne i druge osvećuju rečima Biblije i otaca.
Dakle, pre svega, sam život nas uverava u to da glavni uslov za moralnu izgradnju bližnjeg nije jezuitska lukava prilagodljivost ljudima različitog položaja i karaktera, već upravo unutrašnje pastirsko raspoloženje sveštenika. Zaista, ako obratimo pažnju na to kako čak i u svakodnevnom životu čovekova poročna volja može da se slomi pod uticajem druge volje, videćemo da ovde delatna sila nije toliko razumska ubedljivost filosofa, nije čak toliko ni primer pravednika, koliko je ljubav druga koja potiče iz samilosnog srca. Istina, ljubav pojačava i svestan razumski uticaj: čovek, koji je prožet ljubavlju više od drugog može da oseti zakone moralnog života i uvek biva u većoj ili manjoj meri psiholog pa čak i filosof. Druga strana, koja objašnjava čisto prirodan i svima shvatljiv uticaj na čoveka koji voli je jasna: samilostan čovek najpre može da shvati i lični život ovog stradalnika, i svojstvo njegove duhovne bolesti ili njegovu individualnu prirodu; tim pre jasan postaje značaj ove sile, kad se ona sjedinjuje s obrazovanjem, s poznavanjem zakona Božijeg i života. Ali, u svakom slučaju, glavni uslov ovog uticaja se ne sastoji u učenosti i u psihološkoj tananosti moralnog poslenika, već u nečem drugom, čemu nisu potrebna nikakva posredstva, niti spoljašnje ispoljavanje, ili ono što ostaje pored svih ovih ispoljavanja, koja nisu određena sa spoljašnje strane, već nešto što se neposredno uliva u dušu onoga ko biva rukovođen. U svoje vreme navešćemo podroban opis ovog blagodatnog dara u duši sveštenika, a sad ćemo razmotriti uslove i svojstva njegovog uticaja na duše pastve ili onih koji postaju vernici.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *