IZABRANA DELA I ČLANCI

 

IZABRANA DELA I ČLANCI
 

 
O PATRIJARHU NIKONU
 
VASPOSTAVLJENA ISTINA[1]
 
3. maja 1910. godine Njegovo Visokopreosveštenstvo arhiepiskop završio je niz predavanja koja je držao za volinske seminariste o najvažnijim savremenim političkim i crkveno-društvenim pitanjima. Poslednje predavanje bilo je o Njegovoj Svetosti Nikonu, Patrijarhu Sveruskom. To je bilo istorijsko predavanje. U literaturi nema takvog pristupa pitanju o Njegovoj Svetosti Patrijarhu Nikonu, kakav je izneo visokopreosvećeni govornik. Arhiepiskop je o patrijarhu Nikonu govorio ono što o njemu još niko nikada nije govorio: pred slušaocima su se otvarali potpuno novi horizonti.
Da bi se govorilo o tako velikom čoveku kakav je bio Njegova Svetost Patrijarh Nikon, da bi se shvatila sva složenost ove bogato obdarene prirode, i dovele u harmoniju i objasnile različite, naizgled neobjašnjive i nepomirljive činjenice iz života i osećanja koja su živela u duši jednog istog čoveka, potreban je takođe veliki i sveobuhvatan um i talenat, nadahnuće proroka, duboka i vatrena vera, odnos pun sveštenog straha prema sećanju na Njegovu Svetost Patrijarha, a svi ovi darovi u izobilnoj meri počivaju na našem dragom i vatreno voljenom arhiepiskopu.
 


 
NAPOMENE:

  1. Predavanje Njegovog visokopreosveštenstva Antonija, arhiepiskopa Volinskog, o Njegovoj Svetosti Nikonu, Patrijarhu Sveruskom, zapisao je o.P.L.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.