ISTORIJA SRPSKE CRKVE

 

ISTORIJA SRPSKE CRKVE
 

 
Nov zakon o pravoslavnoj crkvi
 
Pošto je naša država Jugoslavija sastavljena od tri jugoslovenska plemena Srba, Hrvata i Slovenaca koji su raznih veroispovesti, to je uzeto kao načelo da nijedna vera ne bude sa privilegijama državne veroispovesti, već sve da budu ravnopravne. Na taj način pravoslavna, rimokatolička i muslimanska vera koju ispovedaju Srbi, Hrvati i Slovenci, smatraju se kao ravnopravne, a ostale protestantizam i Mojsijeva vera kao priznate.
Ovim rešenjem pravoslavna vera izgubila je povlašćeni položaj državne vere koji je uživala u Srbiji, kao što ga je katolička uživala u Austro-Ugarskoj i muhamedanska u Turskoj, te su sa tim sve one izgubile pravo izdržavanja hijerarhije i drugih ustanova od strane države. One sada predstavljaju zajednicu vernih i mogu računati i u pogledu izdržavanja samo na svoju zajednicu. Za regulisanje tih odnosa potreban je bio prvo zakon kojim bi se tačno odredili odnosi izmeću pojedinih crkava i države, a za unutarnje uređenje crkve koje je čisto unutarnja stvar svake verske zajednice, svaka za sebe ima doneti verski ustav (statut).
Zakon o pravoslavnoj crkvi sankcionisan je na Mitrovdan 26. oktobra 1929. godine a u toku od dve godine ima da se reše sva ostala pitanja i da se crkva potpuno odvoji od države.

Ključne reči:

Jedan komentar

  1. Stevan Drašković

    Dobar dan,
    Može li se ovo knjiga kupiti i gde ?
    Pozdrav
    Stevan Drašković

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *