NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Istorija crkve » ISTORIJA SRPSKE CRKVE

ISTORIJA SRPSKE CRKVE

 

ISTORIJA SRPSKE CRKVE
 

 
Borba Rima i Carigrada u crkvenom pogledu
 
Justinijana Prima i Sekunda
 
Zapadni deo Balkanskog poluostrva bio je pod Rimom još od podele carstva posle Teodosija Velikog (395), papska kurija u Solunu imala je vikarijat, te mnoge oblasti koje su posle deobe carstva bile potpale pod istočno carstvo, u pogledu crkvenom bile su pod jurisdikcijom papskom (Makedonija, Sekunda, Dakija, Mezija Dardanija i Prevalis). Zbog toga Carigrad je radio na tome da se zemlje istočnog carstva, Vizantije, otrgnu od pape i potčine Carigradskoj patrijaršiji. U tom cilju car Justinijan (527-565) pod zgodnim izgovorom da ukrasi svoje rodno mesto, današnje Skoplje, osnovao je veliki grad i u njega preneo prefekturu iz Soluna i osnovao autokefalnu arhiepiskopiju pod imenom Justinijan Prima. Pod tu njegovu arhiepiskopiju potpale su ove pokrajine obe Dakije (Dakija Sredozemna sa stolicom u Sofiji i Dakija pribrežna od Smedereva preko Vidina i Lom Palanke do Nikopolja), Gornja Mizija (predratna Srbija severnim delom), Dardanije (Prizren, Hvosno, Priština i Skoplje), Prevalis (od Skadra do Zahumlja), Makedonija Sekunda, kao i deo Panonije Srem i Bačka.
Kako je Ilirik bio u crkvenom pogledu pod vlašću rimskih papa, to se car Justinijan obrati papi Agapiju da prizna autokefalnost Justinijana Prime, no u to vreme umre papa Agapije (535) te potvrdu dade papa Vigilije 541. I peti vaseljenski sabor 553. priznao je takođe autokefalnost arhiepiskopije. No Solunski papski vikarijat nije bio uništen i pape, naročito posle smrti Justinijanove, vršile su i dalje svoju vlast i u Solunskom vikarijatu i u oblasti Justinijana Prime. Docnije pape su postupno degradirali vlast arhiepiskopa Justinijane Prime tako da papa Grgur (602) poglavara Justinijane Prime naziva samo episkopom i naređuje mu kao potčinjenom episkopu.
Za našu crkvenu istoriju ovo je jedna važna okolnost koju treba da znamo zbog toga što su te krajeve naselili malo docnije najvećim delom Srbi i Hrvati, a kad znamo ovo biće nam razumljivo zašto je car Iraklije poručio rimskom papi da pošalje sveštenike da krsti Slovene.
Sem Justijane Prime car Justinijan osnovao je na Kosovu i Justijana Sekunda u mestu Ulpijani, današnji Lipljani. Ali ona nije bila duga veka. Prvi arhiepiskop Justijane Prime bio je Katelijan.

Ključne reči:

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *