ISTORIJA SRPSKE CRKVE

 

ISTORIJA SRPSKE CRKVE
 

 
Naslednici Makarijevi
 
Kad je umro patrijarh Makarije, uticajem Mehmeda postavljen je za patrijarha njegov sinovac Antonije (1574-1575). On je pre toga bio mitropolit, hercegovački, pa kako je Makarije bio ostareo i oslabio, to ga je pozvao k sebi u Peć, gde je po svoj prilici vršio administraciju. Izgleda da ga je sam Makarije odredio sebi za naslednika, jer po smrti njegovoj on je prihvatio patrijaršiju. Antonije je upravljao svega godinu dana te nije imao ni vremena da razvije svoju delatnost, ali dobro upućen u crkvenu administraciju, još za života Makarijeva, on je nastavio rad u duhu svoga prethodnika, te se ništa neprijatno nije desilo Srpskoj crkvi.
Posle njega postao je patrijarh Gerasim (1575-1587), opet jedan od sinovaca Mehmeda Sokolovića. I o njemu nemamo nikakvih podataka do to da je upravljao 12 godina u duhu kako je to otpočeo Makarije.
Posle Gerasima došao je Savatije o kome se takođe ništa naročito ne zna do da je sagradio manastiru Pivu u Hercegovini. Zidanje je otpočeo kao mitropolit hercegovački i dovršio kao patrijarh. Drži se da je imao nameru da prenese stolicu patrijaršije u Pivu kako bi lakše mogao stupiti u dodir sa zapadnim državama, naročito posle bitke kod Lepanta (1571). Posle njega ređali su se Nikanor, Jerotije i Filip. Ova trojica izmenili su se na prestolu u toku pet godina samo. Ne zna se za razlog zbog čega je to tako bilo, da li su oni prirodnom smrću bili smenjivani ili su bile druge neke okolnosti, tek 1592. godine vidimo na prestolu patrijarha Jovana (1592-1614) koji se duže zadržao.
Za sve ovo vreme bili su na prestolu patrijarškom članovi porodice Sokolovića; oni su i kao pravoslavni i kao poturčenjaci mnoga dobra učinili narodu svome. U jednom se zapisu (1564) veli da je Mustafa paša upravljao Bosnom. Taj Mustafa paša bio je srodnik „hristoljubivog kir Makarija“. On je posle 1566. godine bio i paša u Budimu. Puna je Hercegovina raznih priča o Sokolovićima. Od njim ima i spomenika, naročito mostova, puteva, česama, ali ono što je važno za istoriju crkve da se spomene to je da je Mehmed Sokolović uspeo da i na stolicu ohridskog arhiepiskopa namesti jednog od svojih sinovaca. To je bio arhiepiskop Makarije (pominje se 1575).

Ključne reči:

Jedan komentar

  1. Stevan Drašković

    Dobar dan,
    Može li se ovo knjiga kupiti i gde ?
    Pozdrav
    Stevan Drašković

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *