NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Istorija crkve » ISTORIJA SRPSKE CRKVE

ISTORIJA SRPSKE CRKVE

 

ISTORIJA SRPSKE CRKVE
 

 
Poslednji patrijarsi pred prvim ukidanjem patrijaršije
 
Među poslednje patrijarhe, ukoliko se danas o njima zna, bili su Kiril, Nikon, Nikodim i Arsenije II. Kiril je bio za vreme Stevana Lazarevića i pominje se kao patrijarh koji je osvetio manastir Manasiju kad je bila gotova. Kirila je nasledio Nikon, koji je živeo stalno u Beogradu, prestonici Stevana Lazarevića. On ga je i sahranio. Pomeni o njemu nalazi se između 1420. i 1431. Po njegovoj preporuci Konstantin Gramatik napisao je biografiju Despota Stevana.
Posle Nikona pominje se Nikodim i to između 1443. do 1453. Ne zna se tačno da li je bio neposredni naslednik Nikanov, ali zna se da je živeo u Smederevu, u prestonici Đurđa Brankovića.
Poslednji patrijarh bio je Arsenije II (do 1462). Za vreme njegovo predalo se Smederevo 1459. i Turci postali gospodari Srbije. Oni su odmah udarili težak harač na patrijaršiju i episkopije, te, dok je bio živ Arsenije, još se i nadali da će harač dobiti, ali kad Arsenija umre (1462) Muhamed II ukide Pećku patrijaršiju i podvrgnu je, pod Ohridsku arhiepiskopiju. Što je to učinio, objašnjava se time što je Ohrid mnogo ranije bio pao Turcima u ruke i kad bi Turci osvojili koju pećku eparhiju na jugu Srbije, oni bi je odmah podvrgli pod Ohrid. Kako su pećki patrijarsi bili napustili Peć bežeći od Turaka i rezidirali prvo u Žiči, posle u Beogradu i Smederevu to su i, osvojene od Turaka, eparhije postupno i bile potčinjavane Ohridu, tako da se ohridski arhiepiskop još za života Đurđa Brankovića potpisivao patrijarh srpski, bugarski i severnih strana (vlaško-moldavskih).
Na taj način drugi period završava se propašću srpske države i gubitkom crkvene samostalnosti.

Ključne reči:

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *