NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Istorija crkve » ISTORIJA SRPSKE CRKVE

ISTORIJA SRPSKE CRKVE

 

ISTORIJA SRPSKE CRKVE
 

 
Jefrem i Spiridon
 
Posle smrti patrijarha Save beše teško pitanje o sazivu i izboru patrijarha. Patrijarsi Janićije i Sava bili su izabrani na državnom saboru, a na poziv cara Dušana koji je sam učestvovao u izboru. Sada međutim, nije bilo jedne države, već mnogo. Pitanje je, dakle, bilo: ko će da sazove sabor, kakav da bude sabor po sastavu svome; državni ili crkveni, kao i gde da se održi sabor? Inicijativu za saziv sabora beše uzeo Lazar, ali Peć, stolica patrijarha, ne beše u njegovoj državi, već u državi Đurđa Balšića. Zbog tih kao i drugih teškoća pregovori su tekli od aprila do oktobra 1375. Najzad sporazumeše se da sabor bude ne državni, već crkveni, kao što je bio i pre osnivanja patrijaršije; dakle, bez učešća svetovnjaka.
Kad se sabor sastao, svaki je vladalac želeo da patrijarh bude iz njegove države, zbog toga beše premnogo kandidata. Pokušaji da se slože u jednom kandidatu ne uspe. Nemogući se složiti u izboru, jedna grupa predloži starca Jefrema pustinjaka, čoveka koji nije bio učen i podesan za patrijarha.
Izbor prihvatiše i druge grupe i tako bi izabran Jefrem kao neutralna ličnost. Kad Jefremu saopštiše izbor, on se poče braniti da za taj posao nije, i stade moliti da ga oslobode te dužnosti za koju se ne oseća spremnim. Ali ni za koga drugoga ne mogoše se složiti. Zbog toga objasne Jefremu da se mora primiti, i da to smatra kao žrtvu radi reda i mira u crkvi. Jefrem se primi i otpravljao je dužnost do 1382. godine, ali dužnost patrijarha izgleda da mu je teško padala, te se povuče i ode ponovo u manastir.
Za novog patrijarha bi izabran Spiridon (1382-1387). O njemu, sem imena, ništa važnije ne znamo. Po smrti Spiridona ponova bi umoljen da zauzme patrijaršijski presto Jefrem. On se primi i ostade patrijarh do smrti 1399. Jefrem je priznat za sveca.
Isto tako samo po imenu se znaju i patrijarh Danilo III i Sava II, za koje još nije utvrđeno ni vreme kad su došli, ni kad su umrli.

Ključne reči:

Jedan komentar

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *